Ion Gheorghe Duca, adesea I.G.Duca, a fost un om politic liberal român care s-a născut la data de 20 decembrie 1879 la București și a fost asasinat în data de 29 decembrie 1933 pe peronul gării din Sinaia.

A deținut funcțiile de ministru al educației (1914-1918), ministru al agriculturii (1919-1920), ministru al afacerilor externe (1922-1926), ministru al afacerilor interne (1927-1928), și prim-ministru al României între 14 noiembrie și 30 decembrie 1933, la această ultima dată fiind asasinat de așa-numiții Nicadori din cauza eforturilor sale de a stăvili Mișcarea Legionară. Legionarii l-au acuzat și apoi lichidat deoarece ar fi vândut țara străinilor în calitatea sa de francmason. În calitate de ministru de externe, I. G. Duca, afirmase: "Oricare cunoaște politica românească [....] știe că una din directivele fundamentale, directiva de la care de 40 de ani nimeni nu s-a abătut, în nici o împrejurare și față de nici o țară, este aceea de a nu se amesteca în politica internă a altor țări. Ne amestecându-ne noi în politica internă a altora, am avut grijă ca și ceilalți să nu se amestece în politica noastră". Împreună cu un grup de profesori și oameni de știință, Ion Gheorghe Duca a ajutat la întemeierea mișcării de cercetași din România.  

Intrarea Văii Jiului în circuitul economic în a doua jumãtate a secolului al XIX-lea a adus în atentia generală si problema altor sectoare de activitate, dintre acestea învãtãmântul jucând cel mai important rol. În acest context s-a înscris inaugurarea în toamna anului 1872, la Petrosani, a primei scoli de stat, scoală care ulterior a devenit Scoala Generală Nr. 1. Sediul initial era o clădire amplasată  pe locul unde astăzi se găseste Căminul Studentesc Nr. 2. Scoala a functionat decenii la rând în acest sediu. În anul 1935 autoritãtile locale au decis edificarea unui nou lãcas de învãtãmânt care sã corespundã noilor realitãti demografice. Situată pe actuala stradă 1 Decembrie 1918, nr. 98, scoala a avut data de 29 septembrie 1935 ca moment solemn al punerii pietrei de temelie. Inaugurarea oficialã desfasurata în prezenta autoritatilor locale si judetene a avut loc pe data de 9 noiembrie 1936. Cu această ocazie, scoala a primit numele cunoscutului om politic, I.G.Duca. În noul edificiu au început activitatea clasele ciclului primar, dispunând de 8 săli de clasă. Ciclul gimnazial (clasele V-VIII) a continuat să functioneze în vechiul local. Această functionare „în paralel” a durat până în anul 1948, dată după care au început pregătirile pentru construirea aripilor laterale ale clădirii. Cu toate problemele create de regimul politic comunist, colectivele didactice ale scolii, prin ambitie, dăruire, responsabilitate si dorinta de a desfăsura o muncă de calitate, au reusit să creeze un prestigiu si o valoare care i-au făcut scolii un renume binecunoscut si apreciat în Valea Jiului, în judet si în tară. Urmare a dezvoltării zonei centrale a orasului, populatia scolară a crescut continuu, ceea ce a determinat ridicarea unei noi clădiri, situată pe strada St.O. Iosif, nr. 4, inaugurată în anul scolar 1982-1983. În prezent, scoala noastră îsi desfăsoară activitatea în două sedii: cel din str. 1 Decembrie 1918, nr. 98 si cel din str. St.O.Iosif, nr. 4. Scoala Generala "I.G.Duca" este una din cele mai mari scoli din judet, cuprinzand mai multe forme de invatamant: prescolar, primar,gimnazial incluziv integrat in invatamantul de masa și suplimentar de muzica. Scoala are personal didactic calificat, o populatie scolara diversa si dispune de baza materiala si dotari, fiind proprietatea Consiliului local al Municipiului Petrosani.

*** 

https://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2020/05/monede-euro-finlandeze-de-colectie-14.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->