Turismul este o activitate relaxantă, mult apreciată de locuitorii Văii Jiului - mari amatori de drumeţii şi buni cunoscători ai frumuseţilor naturii. În anul 1986, la sfârşitul verii, un grup de pasionaţi şi împătimiţi ai drumeţiilor montane, în frunte cu Aurel Dula şi Vasile Pollak, propun organizarea unei întâlniri anuale a veteranilor în ale drumeţiilor montane. La prima întâlnire care a avut loc în 1986 s-a hotărât ca următoarele să aibă loc la o cabană din munţii care înconjoară cu dărnicie Valea Jiului; întâlnirile nu erau însoţite de competiţii sportive, iar spre amintire veteranii vor primi câte o insignă, al cărei desen să reproducă o floare din bogata floră a munţilor noştri. Ediţia a VI-a a avut loc la Cabana Pietrele, iar floarea reprodusă - rododendronul. Iniţial, piesele au fost bătute la Întreprinderea „Arădeanca” (Arad), singura dată. Insigna este mai mică 31/21mm, iar din punct de vedere calitativ piesa lasă de dorit. S-au realizat cinci variante de culoare. Cu excepţia unei singure variante, toate piesele au fost bătute la Monetăria Statului Bucureşti, sunt ovale şi au dimensiunile 36/26 mm şi, cum este normal, unele piese sunt mai reuşite, în schimb, altele lasă de dorit. Aceste piese insignografice au fost gndite și proiectate  de către:  Nicolae Lazăr, Ion Liciu, Viorel Stroie, Dumitru Antonoiu, Tiberiu Kelemen și Iuliu Hornak. Existând o tradiţie, la realizarea acestor piese s-a apelat la Monetăria Statului Bucureşti, care a bătut o altă insignă în şase variante de culoare. Pe ambele variante, pe contur, se află înscrisul DRUMEŢII VETERANI-PIETRELE 1991 

Rododendronul, denumire populară Smârdarul sau Bujorul de munte, este o palntă care face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la mare altitudine. Fiind o plantă care crește în condiții climaterice și de relief foarte specifice, el nu tolerează transplantări, lucru care face imposibilă introducerea acestuia în grădini. Frumusețea florilor sale - care emană un miros și o aromă asemănătoare vișinelor - și care apar de obicei pe la sfârșitul lunii iunie și la începutul lunii iulie, și raritatea sa, face ca smârdarul să fie o plantă ocrotită și protejată ca atare în perimetrul Parcului Național Bucegi. Smârdarul este peren și își păstrează frunzele verzi tot timpul anului. Smârdarul, numit popular și cocozar, face parte din familia Ericaceae.Florile smârdarului au proprietăți tămăduitoare pentru numeroase afecțiuni, facând din acesta un adevărat panaceu. Din florile sale, aidoma petalelor trandafirului se prepară siropuri, dulceață și ceaiuri medicinale. 

Cabana Pietrele este situată pe partea nordică a Munților Retezat, pe Valea Stânișoara în apropiere de confluența cu Valea Pietrele, la o altitudine de 1480 de metri. Cabana dispune de 102 locuri de cazare vara și 45 iarna, bufet și restaurant permanent, apă de la izvor, lumină electrică de la microcentrala proprie în intervalul orar 20.00 – 22.30. Încălzirea este asigurată de sobe noi cu lemne, de tip șemineu. Modalități de acces la cabană:

  • 2 ore de la Cabana Carnic, circa 25 km din Ohaba de sub Piatra pe drum forestier
  • Statiile CFR cele mai apropiate: Ohaba de sub Piatra si Baesti, pe linia Petrosani - Subcetate – Simeria
  • Iată și câteva telefoane de contact: 0374 975 188 (insistati); 0722 715 595 (doar cand este in oras); 0734 339 753

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/08/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->