CULTURĂ PRIN MEDALISTICĂ – DESCARCERAREA

Descarcerarea cuprinde ansamblul operaţiunilor destinate identificării victimelor rămase captive în medii ostile vieţii, realizării accesului către acestea şi degajării lor, fără a le agrava leziunile, când acestea sau produs, concomitent cu asigurarea asistenţei medicale de urgenţă când situaţia o impune. Prezint mai jos câteva noțiuni privind descarcerarea:

  • Urgenţă – caz de pericol pentru viaţă, sănătate, integritatea proprietăţii sau ordinea publică (orice situaţie ce necesită intervenţia echipelor de salvare-deblocare, stingere a incendiilor, medicale, poliţiei, altor servicii specializate), care generează sau poate genera o situaţie excepţională
  • Echipa de intervenţie – pentru efectuarea misiunilor de descarcerare, de regulă sunt antrenate:
    • echipele de căutare salvare, medicul, din cadrul Detaşamentelor salvare deblocare nr.1 şi nr.2;
    • echipele de intervenţie din cadrul Detaşamentelor, Unităţilor şi Posturilor de salvatori şi pompieri a Direcţiilor, Secţiilor SE teritoriale, care sunt completate conform statelor de personal cu efectiv de conducere şi deservire, special instruit, echipat şi dotat cu utilajele şi accesoriile necesare pentru executarea operaţiunilor de descarcerare. În continuare se va utiliza termenul de Echipă de intervenţie. La necesitate şi numai cu acordul lor, la lucrări ce nu prezintă pericol, nu necesită dotări cu echipamente de protecţie, sau cunoştinţe speciale, pot fi mobilizaţi alţi conducători auto aflaţi la locul producerii accidentului, populaţia băştinaşă, cu respectarea regulilor tehnicii securităţii.
  • Autospeciala de descarcerare este autovehiculul cu caroseria adaptată pentru transportarea la locul acţiunii a Echipei de intervenţie, utilajelor şi accesoriilor necesare executării operaţiunilor de descarcerare. (sînt automobile specializate, sau adaptate (autovehicule cu altă destinaţie de bază completate cu utilaj şi accesorii pentru descarcerare).
  • Utilajul şi accesoriile pentru descarcerare reprezintă totalitatea uneltelor, dispozitivelor şi aparatelor utilizate pentru executarea operaţiunilor de descarcerare.

Principii şi reguli generale de respectat la descarcerare:

  • Oportunitatea intervenţiei – constă în realizarea acţiunii în timp util şi alegerea procedeelor de lucru adecvate situaţiei la locul evenimentului în scopul păstrării intacte a capitalului de viaţă a persoanelor traumatizate fizic.
  • Operativitatea – reflectă capacitatea şi disponibilitatea Echipelor de intervenţie de a executa acţiuni de descarcerare indiferent de tipul de accident, precum şi pe timpul incendiilor, avariilor tehnogene şi altor situaţii excepţionale sau de urgenţă.
  • Prioritatea – constă în organizarea lucrului astfel încît să se asigure întîi protejarea şi salvarea vieţii persoanelor implicate în accident, apoi celelalte operaţiuni de limitare şi înlăturare a consecinţelor acestora.
  • Întâlnirea la faţa locului – materializat prin asigurarea, în acelaşi timp, la locul intervenţiei, atît a personalului specializat în operaţiuni de descarcerare cît şi a celui specializat în urgenţe medicale.
  • Responsabilitatea – ce constă în asumarea răspunderii de către personalul medical, a coordonării şi exercitării actului medical, respectiv de către cel de salvatori şi pompieri a facilitării accesului, descarcerării şi evacuării pacientului, victimă a accidentului sau altor evenimente negative.
  • Neagravarea pierderilor – constă în luarea măsurilor pentru înlăturarea cauzelor ce pot agrava situaţia la locul intervenţiei, precum şi celor de protecţie a efectivului şi victimelor.
  • Conducerea unică a operaţiunilor – se face prin exercitarea acestei atribuţii în conformitate cu „Regulamentul privind acţiunile de luptă a pompierilor şi salvatorilor Departamentului Situaţii Excepţionale la lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale”, aprobat prin ordinul şefului Departamentului Situaţii Excepţionale nr. 266 din 10 noiembrie 2004.

Manevrele adoptate pentru descarcerare vor fi determinate numai de starea victimelor, orice agravare a leziunilor va determina întreruperea acţiunii şi adoptarea altor variante de lucru. Înaintea începerii operaţiunilor de descarcerare, pe timpul recunoaşterii, în funcţie de tipul evenimentului, se vor lua măsuri pentru prevenirea electrocutării, intoxicării cu gaze toxice sau substanţe chimice, alunecării sau răsturnării autovehiculului sau a altor obiecte, prăbuşirii unor elemente de 5 construcţie, surpării terenului, producerii incendiilor şi/sau exploziilor, inundării cu diverse produse a perimetrului de lucru etc.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/08/cartofilie-localitatile-bucium-gura.html

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->