Jetoanele sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezentau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.
Jetonul prezentat aici a fost emis de Cantina societății Exploatarea pădurilor Asău, o comună din județul Bacău. Jetonul are forma rotundă, diametrul de 22 milimetri și este confecționat din zinc argintat. În centrul câmpului aversului, în interiorul unui cerc perlat la exterior sunt aplicate inscripțiile: CANTINA și CARNIOL FIUL (numele gravorului) și de jur împrejur, periferic circular: EXPLOATAREA PĂDURILOR ASĂU *. În centrul câmpului reversului, în interiorul unui cerc periferic este inscripționată valoarea 50. Nu există informații precise despre ce ar putea însemna acest 50, dar se presupune că e vorba despre 50 de bani. Acest jeton era utilizat de angajați pentru procurarea de alimente și alte bunuri de larg consum de la cantina Exploatării pădurilor Asău. Aceste cantine pentru lucrătorii forestieri din zonă nu erau locuri de preparare și distribuire a hranei, ci un fel de băcănii, de unde în baza acestor înlocuitori de monede primite ca o parte din salariu, își puteau procura cele necesare traiului. Punctele de lucru erau în zone foarte izolate, aprovizionarea se făcea foarte greoi, așa că aceste cantine erau foarte utile. Carniol Fiul (1866-1945) a fost un renumit gravor și medalist român, membru al Societății Numismatice Române și gravor al Casei Regale a României. (Sursa NET – Dorel Bălăiță)
Asău este o comună din județul Bacău care include și satele: Apa Asău, Ciobănuș, Lunca Asău, Păltiniș și Straja. Comuna se află în nord-vestul județului, într-o zonă montană de la limita cu județul Neamț și cuprinde mare parte din valea râului Asău, localitățile locuite fiind concentrate pe cursul inferior al acestui râu, în zona în care el se varsă în râul Trotuș. Prin comună trece șoseaua națională DN12A, care leagă între ele orașele Onești și Miercurea Ciuc. Comună este străbătută și de calea ferată Adjud – Comănești – Siculeni, pe care este deservită de halta de mișcare Asău și de halta de călători Caralița. La recensământul populației din anul 2011 comuna număra 6698 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 7512 locuitori), dintre care: români – 93,46%, romi – 3,13% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei băcăuane Asău astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodcși – 92,13%, ortodocși de rit vechi – 3,26% și restul – nedeclarată sau altă etnie. Două obiective din comuna Asău sunt incluse în lista monumentelor istorice de interes județean:
- Situl arheologic de la Asău, aflat pe un promontoriu la nord de stația de apă și la 150 m de șoseaua națională și care cuprinde vestigii din perioada de tranziție (Epoca Bronzului – cultura Horodiștea-Foltețti)
- Moara lui Mazilu, de la începutul secolului al XX-lea, din satul Asău (monument de arhitectură).
***
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/06/glubczyce-polonia.html
Răspunsuri