În anul 2020 Monetăria Statului a realizat medalia de mai sus pentru a omagia pasărea Pescărușul albastru. Medalia este realizată în două variante de metal-compoziție și are următoarele caracteristici:
- Metal (compoziție) – argint, puritatea – 92,5%, seria – flora și fauna României, forma – rotundă, diametrul – 60 milimetri, greutatea – 191 grame, calitatea – patinată, tiraj – 40 exemplare și preț unitar de achiziționare cu TVA inclus – 897 lei.
- Metal (compoziție) – aliaj de cupru, seria – flora și fauna României, forma – rotundă, diametrul – 60 milimetri, calitatea – patinată, tiraj – 60 exemplare și preț unitar de achiziționare cu TVA inclus – 214 lei.
Pescărașul albastru (Alcedo atthis) este o specie de pasăre de talie mică, de mărimea unei vrăbii (lungime – 16 cm, greutate - 35 grame), însă capul și ciocul sunt foarte mari, iar coada și picioarele foarte scurte. Este o pasăre agilă și activă, cu penaj viu colorat. Mărimea și culorile variază în diferite zone ale ariei de răspândire care se întind din vestul Europei și nordul Africii spre estul și sud-estul Asiei, unde sunt cunoscute șapte subspecii. Culoarea dominantă a penajului dorsal este albastru-verzuie metalică, cu câte o pată roșie pe urechi, albă sub bărbie și roșcat-portocalie ventral. Cuibăreşte în lungul apelor lin curgătoare, cu maluri lutoase şi abrupte în care îşi sapă cuibul. Prezenţa pescăraşului este un indicator al calităţii biologice a apei şi a faunei. Deși își suplimentează hrana cu crustacee, amfibieni și insecte, pescărușul albastru consumă în primul rând pește, pe care îl prinde plonjând în adânc. După un plonjon vertical dintr-un punct convenabil sau, mai rar, din aer deasupra apei, pescărușul prinde peștele aflat de regulă la mai puțin de 25 de centimetri sub apă. Flotabilitatea sa naturală, precum și o scurtă bătaie din aripi îl ridică rapid în aer. Capturându-și prada printr-un plonjon spectaculos, pescărușul albastru o duce la locul unde se adăpostește, unde lovește peștele în mod repetat înainte de a-l înghiți cu capul înainte. Fiecare pereche ocupă un teritoriu de până la 1 kilometru de-a lungul râurilor. Legătura între perechi se menține pe tot timpul sezonului de reproducere, ambele sexe clocind ouăle și îngrijind puii până la 4 săptămâni, când aceștia sunt pregătiți să părăsească cuibul.
***
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2020/12/republica-democrata-germana.html
Răspunsuri