Produsul medalistic de mai sus este o plachetă realizată în anul 1907 în amintirea Conferinței internaționale contra tuberculozei ce a avut loc la Viena, unde a participat și o delegație românească. Ea este confecționată din bronz, are formă dreptunghiulară cu dimensiunile 70 x 51 milimetri și este gravată de Tony Szirmai. În partea de sus stânga a aversului pe două rânduri orizontale este aplicată inscripția: “VIRIBUS / UNITIS” (putere unitate) iar în partea dreaptă este reprezentat un medalion cu efigia dextra a împăratului austriac Franz Josef. În partea de jos sunt reprezentate șapte femei în rochii lungi, trei din ele purtând coroane pe cap, iar una o cunună de laur, urcă niște trepte, purtând o faclă, o ramură de stejar și o cunună de laur, îndreptându-le spre împărat. Pe revers este reprezentat un medalion pe care se află două coloane, între care este scris pe două rânduri orizontale în partea de sus: “WIEN / 1907”, iar pe cea din stânga, pe cinci rânduri orizontale este aplicată inscripția: “VI-e / CONFERENCE / INTERNAȚIONALE  / CONTRE LA / TUBERCULOSE” (a șasea conferință internațională contra tuberculozei). Medalionul este dominat de două personaje feminine purtând veșminte lungi, persoana din stânga este în picioare și ține în mâini ramuri de laur, alături un pergament pe care scrie pe două rânduri: “DOMINUS / ADJUTOR” (Dumnezeu ajută), iar cea din dreapta este așezată și ține o plachetă pe care este scris pe două rânduri: “PAX / LABOR” (pace muncă). Sub medalion se află un cartuș ornat, pe care este aplicată pe două rânduri orizontale inscripția: “PARTICIPATIOAN / DE LA ROUMANIE” (participarea României). 

Tuberculoza, sau TBC este o boală infecțioasă frecventă și, de obicei, curabilă, provocată de diferite tipuri de microbacterii. Cel mai adesea, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc). Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc sau strănută. Cele mai contagioase forme sunt cele asimptomatice și latente. Una din zece infecții latente progresează ulterior în boala activă. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele infectate. Franz Joseph I al Austriei (în română Francisc Iosif I, în germană 

Franz Josef I, în maghiară Ferenc József I, în cehă František Josef I, în croată Franjo Josip I, în italiană Francesco Giuseppe I), (născut 18 august 1830 la Viena și decedat 21 noiembrie 1916 tot la Viena) a fost împărat al Austriei, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de  Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc din 1848 până în 1916. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/09/info-numis-mondo-131.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->