În anul 2020 Banca Națională a Republicii Moldova a lansat pe piață o monedă de circulație cu caracter comemorativ cu valoarea nominală de 10 lei dedicată împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Drapelului de stat al Republicii Moldova. Aversul și reversul monedei sunt de culoare argintie-aurie: interior – aurie, exterior – argintie. Cantul monedei este zimțat, cu profil personalizat și cu legenda *MOLDOVA*MOLDOVA”. Imaginea aversului şi a reversului monedei se stabilește prin rotirea acesteia în raport cu axa verticală sub un unghi de 180 grade. În centrul câmpului aversului monedei este redată imaginea stilizată a tricolorului arborat, în care este încadrată Stema de Stat a Republicii Moldova. În exergă, periferic pe circumferința monedei este gravată inscripția: “30 DE ANI DE LA ADOPTAREA TRICOLORULUI REPUBLICA MOLDOVA. Pe revers în plan central sunt inscripționate valoarea nominală "10 LEI" și anul emisiei "2020;  Urmând circumferința monedei, sunt gravate 30 de stele. În partea de sus, în exergă este aplicată monograma din literele mari de tipar „R” și „M”(abrevierea denumirii Republica Moldova) în imagine latentă (imagini ascunse, care sunt vizibile alternativ când se înclină reversul monedei stânga-dreapta); pe suprafața cifrei 1 a monedei este aplicat ca element de siguranță: microgravura cu legenda „BNM” de trei ori. 

Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele: compoziție - bimetal (interior - oțel placat cu alamă, exterior – oțel placat cu nichel), forma – rotundă, diametrul – 25,3 milimetri, greutatea – 7,65 grame, grosimea – 2,3 milimetri și tiraj – 250000 exemplare.  

La 27 aprilie 1990, Mircea Snegur a fost numit în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești. „Prima mea dorință a fost de a adopta legea cu privire la drapelul de stat a țării”, a precizat primul președinte al RM, Mircea Snegur.În momentul legiferării drapelului de stat erau deputați care militau împotriva adoptării tricolorului.În primăvara anului 1990 a fost lansat concursul pentru crearea stemei de stat. În urma mai multor consultări și dezbateri au fost alese câteva lucrări. După aprobarea finală a Comisiei de Heraldică, stema realizată de Gheorghe Vrabie urma să fie aprobată în cadrul Plenului Parlamentului de la Chișinău. După discursul lui Vrabie la tribuna Parlamentului au urmat acuzații din partea mai multor deputați. În urma aprobării stemei în Plenul Parlamentului la 3 noiembrie 1990, drapelul de stat cu stema amplasată în centrul fâșiei galbene a fost arborat pe cele mai importante instituții de stat ale Republicii Moldova. Pe 23 aprilie 2010, Legislativul a declarat această dată drept „Ziua Drapelului de Stat”. Drapelul Republicii Moldova a fost arborat în cadrul mai multor competiții internationale. Andrei Carpenco este primul moldovean care a cucerit, în anul 2009, Everestul. Pentru prima dată, tricolorul Republicii Moldova a fost arborat pe cel mai înalt punct din lume. Drapelul Republicii Moldova este un tricolor cu benzi verticale, albastru, galben și roșu, având un raport al proporțiilor de 1:2 între lățime și lungime. Drapelul de stat al Republicii Moldova este asemănător cu cele ale statelor Andorra și Ciad, dar evident nu are nici o legătură cu acestea. Este de asemenea asemănător cu cel al României, dar diferă prin proporția dintre lățime și lungime (1:2, al Republicii Moldova față de 2:3 al României), prin nuanța albastrului (cobalt în România) și prin prezența stemei Republicii Moldova pe culoarea galben.

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->