În data de 27 noiembrie 2020 Banca Națională a Republicii Moldova a lansat în circuitul numismatic mondial o monedă comemorativă cu valoarea nominală de 50 lei, care prezintă Fluturele mahaon. În centrul câmpului aversului monedei este redată Stema Republicii Moldova, în partea de sus este înscris anul emisiei “2020”, în partea de jos este înscrisă valoarea monedei “50 LEI” și periferic circular, în exergă, este aplicată inscripția: “REPUBLICA” (doar pe partea stângă) și “MOLDOVA” (doar pe partea dreaptă). În planul central al reversului este redată imaginea color a Fluturelui mahaon, stând pe o floare. Periferic circular la partea superioară este aplicată inscripția: “CARTEA ROȘIE”, iar pe părțile stânga, jos și dreapta sunt aplicate inscripțiile: “FLUTURELE MAHAON” și “Papilio machaon L” (denumirea științifică a fluturelui). 

Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele: valoarea – 50 lei, seria – Cartea Roșie a Republicii Moldova, data emiterii – 27 noiembrie 2020, metal (compoziție) – argint, puritatea – 99,9%, forma – rotundă, diametrul – 35 milimetri, greutatea – 22 grame, calitatea – proof, margine – zimțată și tiraj – 300 exemplare.   

Fluturele mahaon, face parte din familia Papilionidae, familie a fluturilor de zi de talie relativ mare. Fluturii din familia Papilionidae sau fluturi coada – rândunicii, cum li se mai spune popular, prezintă cele mai variate culori, de la negru la alb – gălbui sau galbeni, cum este și Papilio machaon, acesta are și pete negre, iar aripile posterioare au prelungiri sub formă de codiță. Prelungirile induc în eroare prădători, precum păsările, acestea cred că acele codițe sunt de fapt antenele fluturelui, care la baza codițelor au și două pete asemănătoare cu doi ochi, păsările ciupesc codițele iar fluturele scapă cu viață. Nectarul este cautat pe specii diferite de plante. Fluturii sug săruri minerale din sol sau nisipul umed. Coloritul și zborul lui lin ne trimite în poveștile desprinse din legendele Greciei Antice, unde Machaon, iscusit chirurg, era unul din fii doctorului Asclepius. În timpul Războiului Troian, Machaon a fost de partea grecilor, fiind unul din ostașii închiși în pântecele calului de lemn. În al 10-lea an de război, faptele sale i-au adus pieirea. Astfel, camuflat în culori vii, îsi continuă viața sorbind nectar din florile de la campie la cele de pe văi stâncoase, ascuns de furia zeilor.Acești fluturi călătoresc pe distanțe relativ mari, oprindu-se adesea în vârful dealurilor zile la rând, aici masculii speciei concurează între ei, fenomenul acesta este denumit și ”hill-topping”, femelele trec în zbor și îi aleg cu precădere pe masculii care zboară în cele mai bune locuri. Femelele își depun apoi ouăle individual pe plantele-gazdă, unde se realizează și stadiu de pupă. Fascinant la această specie este că omizile au o glandă bifurcata și cărnoasă, care emană un miros neplăcut, ce le protejează de prădători. În stadiul de adult se orientează spre nectarul florilor – hrana lor preferată. În România poate fi admirat din zona litoralului și până în zonele montane. Acest fluture vizitează multe specii de plante înflorite dăunând vizibil mărarului, păstârnacului și morcovului. Fluturii adulți au anvergura aripilor între 9 și 7,5 cm și lățimea de 4 – 5 cm. 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->