În data de 27 noiembrie 2020 Banca Națională a Republicii Moldova a lansat în circuitul numismatic mondial o monedă comemorativă cu valoarea nominală de 50 lei, care omagiază Vinurile Moldovei. În centrul câmpului aversului monedei este redată Stema Republicii Moldova, în partea de sus este înscris anul emisiei “2020”, în partea de jos este înscrisă valoarea monedei “50 LEI” și periferic circular, în exergă, este aplicată inscripția: “REPUBLICA” (doar pe partea stângă) și “MOLDOVA” (doar pe partea dreaptă). În planul central al reversului este redată imaginea mărcii „Oficiului Național al Viei și Vinului” și doi struguri. În partea de sus cu majuscule este gravată inscripția „VINURILE MOLDOVEI”. 

Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele: valoarea – 50 lei, seria – altele, data emiterii – 27 noiembrie 2020, metal (compoziție) – argint, puritatea – 99,9%,  forma – rotundă, diametrul – 35 milimetri, greutatea – 22 grame, calitatea – proof, margine – zimțată și tiraj – 500 exemplare.   

Cui nu-i place sa se delecteze din cand in cand cu un vin bun? Aceasta bautura alcoolica este populara in intreaga lume, datorita aromei sale deosebite, dar si a faptului ca are efecte benefice pentru sanatate. Daca si tu apreciezi un vin de calitate, atunci trebuie sa stii ca Republica Moldova este pe locul 19 in lume la producerea si exportarea acestei bauturi alcoolice. Achizitionând vinuri moldovenesti te vei bucura de calitate la preturi avantajoase. Rezultatele muncii din sectorul viticol al acestei tari sunt excelente, asa ca vei fi surprins de gustul, culoarea si aroma sortimentelor de vinuri moldovenesti. In prezent, Republica Moldova  pune accentul pe calitate, folosind cele mai performante tehnologii pentru producerea vinului, iar rezultatele sunt pe masura efortului.  Acum poti savura vinuri moldovenesti excelente care pot multumi toate gusturile si preferintele. Vinurile din Republica Moldova reprezintă astăzi peste o sută de unităţi vitivinicole, unde sunt angajate mai mult de douăzeci de mii de persoane. Vinurile sunt în top trei cele mai exportate produse, însumând 5% din totalul exporturilor ţării. Moldova deţine 1,8% din suprafaţa globală a viţei de vie şi este pe locul 19 în lume ca volum de producere şi export al vinurilor. Vinurile moldoveneşti devin pas cu pas un element identitar şi de coeziune pentru țara vecină. Vinul reprezintă 3% din PIB. Acum 15-20 de ani, în Republica Moldova vinul de calitate exista „în cantităţi homeopatice”, iar primul embargou impus de Federaţia Rusa, în 2006, i-a motivat pe cei din domeniu să se alinieze, pas cu pas, marilor producători mondiali. Până la embargou, Moldovei nu îi era cunoscută expresia „diversificarea pieţei”, iar astăzi a ajuns să exporte aproape 60 de milioane de sticle de vin anual, în peste 60 de ţări. Este vorba de vinuri de calitate, care exprimă autenticitatea şi tipicitatea regiunii, nu mai pot fi reproduse de nimeni şi nicăieri. Doar în 2019 vinurile moldoveneşti s-au ales cu peste 700 de medalii la 19 concursuri internaţionale

 

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->