12895424272?profile=RESIZE_584x

Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii (B.Mx.RO-HU.M.P.) este prima structură mixtă (formată din militari ai două națiuni: română și ungară) de nivel batalion de pe mapamond. A fost înființat la data de 20 martie 1998, având în compunere două module (ungar și român) cu efective egale, parte componentă a două batalioane de infanterie, astfel: modulul român - parte din B 191 Infanterie “Colonel Radu Golescu” dislocat în Arad și modulul ungar - parte din Batalionul 5/3 "Bercsenyi Miklos" dislocat în Hodmezovasarhely. În perioada 25-27 ianuarie 2001 modulul român al Batalionului Mixt a fost evaluat și avizat de către o comisie a Națiunilor Unite, în vederea executării unei misiuni reale de menținere a păcii în Cipru sau alte zone. Modulul Românesc al Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, ca parte integrantă a Batalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu", își desfășoară activitatea în cazarma situată în Cetatea Aradului precum și în poligoanele aferente. Misiunile acestui batalion sunt:

  • prevenirea declanșării ostilităților potențiale în zona de operațiuni prin prezența unei forțe militare reale și eficace;
  • acționarea ca forță combatantă în misiuni de menținere a păcii și în situații de gestionare a crizelor;
  • desfășurarea de operațiuni în sprijinul păcii și executarea misiunilor umanitare de căutare / salvare;
  • operațiuni în zonele de criză, planificarea și executarea operațiunilor de gestionare a crizelor;
  • planificarea și conducerea de acțiuni comune de pregătire, adoptate în scopul de a realiza și menține un nivel ridicat de eficiență operațională.

Anual, prin reciprocitate, comanda este preluată de una din părți în cadrul unei ceremonii de predare-primire ce se desfășoară alternativ pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Ungare. Înaintea fiecărui exercițiu, au loc conferințele de planificare a exercițiilor, desfășurate în România și/sau Ungaria, pe durata cărora se stabiliesc detaliile tehnice și documentele necesare conducerii acestora. La finalul exercițiilor se desfășoară activități de evaluare, stabilindu-se măsuri concrete pentru ridicarea nivelului de pregătire a personalului, apreciindu-se realizarea coeziunii structurilor de comandă precum și ale subunităților din compunerea organică, astfel că, la ora actuală Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, este operațional.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/11/ro-m-on-147.html

ÎȚI MULȚUMESC!

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->