Cu ocazia Primului Congres General al ARLUS (Asociația Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică), ce a a avut loc în data 20 mai 1945, Fabrica de Timbre a României, precursoarea societății Romfilatelia de astăzi, a emis patru modele de mărci poștale după cum urmează:
- Marca poștală cu valoarea de 30 bani, reprezentând stema țării la acea vreme și stema Partidului Muncitoresc Român.
- Marca poștală cu valoarea de 35 bani, reprezentând steagul țării la acea vreme și steagul Partidului Muncitoresc Român. În partea de jos se disting siluetele clădirilor bucureștene: Ateneul Român și vechiul Teatru Național.
- Marca poștală cu valoarea de 75 bani, reprezentând silueta Turnului Spassky din capitala URSS – Moscova.
- Marca poștală cu valoarea de 80 bani, reprezentând din profil chipurile românului Tudor Vladimirescu – conducătorul Revoluției de la 1821 și rusului Alexandru Nawsky – cneaz al Vladimirului și Novgorodului.
A.R.L.U.S. este prescurtarea de la Asociaţia Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică, o asociaţie al cărei scop declarat era cunoaşterea reciprocă şi promovarea legăturilor de prietenie dintre România şi URSS.
Iniţiativa de înfiinţare a acestei asociaţii a aparţinut unui grup de intelectuali "de stânga", care se aflau în vizită în casa profesorului Constantin I Parhon, în seara zilei de 20 octombrie 1944, devenită apoi "Ziua Prieteniei româno-sovietice".
Din această asociaţie au făcut parte Traian Săvulescu, Dina Cocea şi multi alti intelectuali. Mihail Sadoveanu a fost chiar preşedinte iar Lascăr Catargiu, vicepresedinte al ARLUS.
Deasupra am postat o fotografie cu sediul ARLUS din București, strada Batiște, nr.14. În pozele de deasupra îţi prezint un carnet de membru al ARLUS precum şi câteva insigne ARLUS.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/11/filatelie-arlus.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri