Borsec, în limba maghiară - Borszék, în limba germană - Bad Borseck, este un oraș-stațiune balneoclimaterică din județul Harghita, situat în partea de N-E a județului, într-o depresiune situată la interferența Giurgeului, Bistriței și Călimanilor. Orașul este situat limitrof DN15 ce leagă orașele Piatra Neamț, Bacău cu Târgu Mureș. Borsec față de alte orașe este situat la următoarele distanțe: Reghin – 80 km, Târgu Mureș - 119 km, Miercurea Ciuc – 125 km și Piatra Neamț - 119 km. La recensământul din anul 2011 orașul număra 2585 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2864 locuitori), dintre care: români – 21,74%, maghiari – 76,28% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului harghitean Borsec astăzi se prezintăa proximativ astfel: ortodocși – 21,08%, romano catolici – 71,72%, reformați – 3,79% și restul – nedeclarată sau altă religie. Localitatea își datorează renumele resurselor de ape minerale cu bogate calități terapeutice, ape care au primit medalia Târgului Internațional de la Viena (1873) - apa de Borsec fiind numită "Regina Apelor Minerale", medalia de argint și Diploma de Onoare la expozițiile organizate în 1876 la Berlin și respectiv, Trieste, Diploma de Onoare a Expoziției de la Paris (1878). La mijlocul secolului al XIX-lea se construiesc primele băi și se pune accent pe infrastructură, realizîndu-se legătura cu Toplița peste masivul Creanga. Prima întreprindere balneară ia ființă în 1918, un reviriment masiv avînd loc în perioada interbelică. Localitatea a primit rang de Oraș stațiune balneo-climaterică în anul 1953. Izvoarele de apă minerală sunt numeroase, având compoziție chimică apropiată și stabilă în timp, cu debite variabile dar suficiente pentru a putea fi utilizate economic și sunt actual principalul motor economic al stațiunii. Caracterele de mineralizare le încadrează în grupa apelor minbnerale mixte bicarbonatate, calcice, magneziene, carbogazoase și hipotone. Astăzi activitatea de Recuperare Medicală este sistată, ca efect al închiderii Bazei de Tratament. Enumăr câteva dintre atrcațiile turistice ale orașului Borsec:
- Zona carstică a Dealului Scaunul Rotund, care este cea mai importantă depunere de travertin din țară și în care sub acțiunea hidrogeologică s-au format mai multe formațiuni carstice.
- Poiana Zânelor este un anasamblu de izvoare minerale amenajate sub formă de bazine în aer liber cu garderobă și puncte de repaos, folosite în principal în cură externă.
- Izvorul Străvechi (Ősforrás) este o locație unde actual se află o mofetă (acum 150 de ani a fost aici un mic lac și aici a fost construit primul ștrand, "Tündérkert". )
- Cetatea Bufniței - o zonă aflata pe o pantă abruptă și înaltă unde pot fi vizitate ruinele unor construcții militare din primul război mondial.
- Muzeul Apelor Minerale - aflat în centrul stațiunii
- Biserica ortodoxă de lemn - construită în 1847 (fostă inițial catolică, devenită greco-catolică și la final ortodoxă). Este considerată a fi un monument cultural și arhitectural.
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/04/monumente-ale-eroilor-buzoieni-comuna.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri