QRA Baltic 2007 a fost primul exercițiu de poliție aeriană sub umbrela NATO, la care au participat și avioanele românești MIG 1 Lancer, undeva în zona Mării Baltice, în anul 2007. Poliția Aeriană NATO (QRA – Quick Reaction Alert – Alertă reacție rapidă) este o misiune în timp de pace care are ca scop păstrarea securității spațiului aerian al Alianței. Este o sarcină colectivă și presupune prezența continuă – 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an – a aeronavelor de luptă și a echipajelor, care sunt gata să reacționeze rapid la eventualele încălcări ale spațiului aerian. Apărarea integrității spațiului aerian suveran al membrilor Alianței este o sarcină permanentă în timp de pace care contribuie la apărarea colectivă a NATO. Este un semn clar de coeziune, responsabilitate comună și solidaritate în cadrul Alianței. Mai mult, forțele de poliție aeriană NATO oferă sprijin și aeronavelor civile aflate în primejdie – de exemplu, atunci când acestea au pierdut comunicarea cu controlul traficului aerian.
***
În anul 1993 a luat ființă Statul Major al Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene, devenit în anul 2000 Statul Major al Forţelor Aeriene. Acest organism are menirea de a coordona apărarea spaţiului aerian al României. Misiunea forțelor aeriene române este apărarea spatiului aerian national cu mijloace aer-aer si sol-aer, sprijinul celorlalte categorii de forte si al autoritatilor locale in situatii de urgenta. Forțele Aeriene Române reprezintă aviația militară a Armatei Române. Înființată oficial la 1 aprilie 1913, prin aprobarea Legii privind Organizarea Aeronauticii Militare de către Parlamentul României, istoria aviației militare române începe odată cu Ordinul nr. 7925/5 noiembrie 1909 prin care se ordona Arsenalului de Construcții al Armatei din București construirea unui avion după indicațiile și sub supravegherea lui Aurel Vlaicu. În prezent, Forțele Aeriene Române au un efectiv de 9700 de persoane și 158 de aeronave, fiind într-un proces de modernizare și reorganizare. Structura actuală a forțelor aeriene române, astăzi se prezintă aproximativ astfel:
- Structuri operaționale
- Baza 57 Aeriană “Mihail Kogălniceanu” – Mihail Kogălniceanu
- Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu”– Câmpia Turzii
- Baza 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” – Fetești
- Baza 95 Aeriană “Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”– Bacău
- Baza 90 Transport Aerian “Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” – Otopeni
- Baza 91 Logistică – București
- Brigada 76 CSR “Dacia” (Cercetare, Supraveghere şi Recunoaştere)
- Brigada 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”
- Structuri ajutătoare
- Centrul 85 Comunicații Aero și Informatică „General Doroftei Ghermănescu", București
- Centrul 70 Geniu “General-maior Gheorghe Teodorescu” - Pantelimon
- Colegiul Național Militar “Mihai Viteazu” – Alba Iulia
- Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene “Traian Vuia” - Boboc
- Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic “Aurel Vlaicu” - Boboc
- Centrul Național de Instrucție pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” – Capul Midia
- Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă” – Brașov
- Muzeul Național al Aviației Române – București
***
MiG-21 este un performant avion de vânătoare din generația a treia, inițial construit de către Biroul Mikoian și Gurevici din Uniunea Sovietică și apoi sub licență în Cehoslovacia, India și China. Primul exemplar al acestui tip de aviona zburat în anul 1959. Iată câteva dintre caracteristicile tehnice ale acestui tip de avion; echipaj – 1 om, lungimea cu sondă – 15,76 metri, lungimea fără sondă – 12,29 metri, înălțime – 4,13 metri, anvergură – 7,15 metri, suprafață aripă – 23 metri pătrați, alungire aripă – 2,23 metri, ecartament – 2,79 metri, greutatea gol – 5350 kilograme, greutate maximă admisă la decolare – 9400 kilograme, viteză maximă – 2,35 mach = 2876,4 kilometri pe oră, plafon practice de zbor – 18200 metri, distanța de decolare – 800 metri, cantitatea internă de combustibil – 2600 litri, cantitatea externă de combustibil – max 1470 litri în trei rezervoare suplimentare, armament la bord – 1 tun calibru 23 milimetri, 2 rachete K-13A și 2500 kilograme bombe.
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comenetezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/07/filatelie-prima-expozitie-marinareasca.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri