10633779857?profile=RESIZE_400x

Produsele medalistice de mai sus au fost realizate la comanda Camerei de Comerț și Industrie din municipiul Cluj. Se cunosc două variante, una de alamă și alta de argint, amble rotunde și cu diametrul de 52 milimetri. Pe avers, periferic, este prezentată o cunună ornamentală circulară cuprinzând în câmp un scut încărcat cu stema Ungariei, timbrat de coroana Sfântului Ștefan, sub care este aplicată pe patru rânduri orizonatele inscripția: “A KOLOZSVARY / KERESKEDELMI ES IPARKAMARA / KITUNTETO / ERME” (Medalie de merit acordată de Camera de comerț și industrie Cluj). Pe revers este reprezentată o altă coroană ornamentală circulară, la cea de argint s-a gravat în câmp pe trei rânduri, primul arcuit: “ Baniyai Mihaly / asztalos inas / Kolozsvar” (Baniyai Mihaly, ucenic tâmplar, Cluj.)

10633779674?profile=RESIZE_584x

Ordonanta pentru constituirea camerelor de comert in monarhia austriaca a fost publicata la 18 martie 1850 si, pentru Transilvania, se prevedeau camere in Cluj si Brasov, iar in Banat, la Timisoara. Pe baza acesteia, un grup de industriasi si comercianti din Cluj au constituit un consiliu al camerei, in zilele de 3-4 octombrie 1850. Camera de Comert si Industrie Cluj era deja, de facto, constituita in ianuarie 1851, cand aparea ordinul guvernatorului austriac. Camera de Comert si Industrie Cluj s-a infiintat, legal, in 19 ianuarie 1851, prin ordinul guvernatorului civil si militar al Transilvaniei – Ludovic de Wohlgemuth – publicat in trei limbi: maghiara, germana si romana. Textul in limba romana spunea: „Nr. 25. Publicarea Gubernatoriului cezaro-regesc civil si militariu, din 19 ianuarie 1851, in privinta deschiderei Camarii mercantile si de industrie de la Clujiu.
Camara mercantila si de industrie de la Clujiu, care se constituie pe temeiul lejii provisorie din 18 martiu 1850 prin alejere, si carea coprinde in sine districtele: Clujiul, Rateagul si Alba-Julia, la 11 ale acesteia, se deschise si se puse in activitate lejiuita. Care prin aceasta se aduce la cunostinta publica.”
Primul presedinte al Camerei de Comert si Industrie Cluj a fost Samuel Dietrich, negustor de fier, un om deosebit de intreprinzator. Teritoriul aflat sub competenta camerei clujene era cel cuprins in districtele militare de atunci Cluj, Alba Iulia si Reteag, iar camerei brasovene ii reveneau districtele militare Sibiu, Fagaras si Odorhei. Prin infiintarea camerelor de comert si industrie s-au pus bazele organizarii moderne a dezvoltarii economice, anulandu-se privilegiile medievale ale breslelor. O data cu infiintarea Camerei de Comert si Industrie din Cluj, dezvoltarea vietii economice si respectiv culturale a zonei de cuprindere a Camerei ia un nou avant. 
In perioada 1851-1918, Camera de Comert si Industrie din Cluj a intervenit, uneori cu rezultate favorabile, cu diferite propuneri la guvernul austriac, respectiv ungar, privind reglementarea tarifului general vamal, a targurilor saptamanale, a transporturilor, introducerea cartilor funduare, organizarea tribunalelor cambiale, transformarea vechiului sistem de masuri si greutati dupa sistemul metric, reglementarea comertului ambulant, a patentelor si marcilor de productie, etc. Meritul de seama al Camerei din aceasta perioada este si introducerea caii ferate de la Oradea la Cluj, spre Teius-Brasov. Din initiativa Camerei s-a fondat prima banca din Cluj, in 1858, s-a extins reteaua telegrafica si s-au amplificat caile de comunicatii pe teritoriul apartinand sferei ei de competenta. In perioada primului razboi mondial, activitatea Camerei a fost blocata, rezumandu-se doar la rezolvarea unor acte administrative. Dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, precum si in perioada interbelica, a urmat o noua epoca de avant economic a zonei de cuprindere a Camerei de Comert si Industrie din Cluj, si anume a judetelor Alba, Cluj, Nasaud, Salaj, Somes, Tarnava Mica si Turda. In aceasta perioada, Camera a avut nenumarate interventii pentru dezvoltarea economica a zonei. In februarie 1949 este publicat decretul de desfiintare a Camerelor de Comert si Industrie. In luna mai 1990 un comitet de initiativa a inceput demersurile pentru reinfiintarea Camerei de Comert si Industrie Cluj, in conformitate cu prevederile Decretului-Lege nr. 139 din 12 mai 1990 privind infiintarea Camerelor de Comert in Romania.Actul de constituire a dus la aprobarea infiintarii institutiei, ea fiind recunoscuta prin Hotararea de Guvern nr. 799 din 23 iulie 1990, cu personalitate juridica in calitate de camera teritoriala pentru intreg cuprinsul judetului Cluj.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/04/chatelineau-belgia.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->