Produsul de mai sus este o medalie realizată de firma privată orădeană Alex Sztankovits pentru a fi conferită participanților și/sau câștigătorilor la competiția mixtă de ciclism și alergare Gugulan care are loc în municipiul Caransebeș din județul Caraș Severin.
***
Gugulanii reprezintă denumirea generică sub care sunt cunoscuți locuitorii de etnie română ai zonei rurale a Banatului montan din nordul județului Caraș Severin și având ca centru urban municipiul Caransebeș. Numele de "gugulan" provine fie de la Vârful Gugu al munților Godeanu fie de la cuvântul "gugulană" care în dialectul aromân înseamnă "fata chipeșă și frumoasă", respectiv "ciupercă cu pălărie roșie". Îndeletnicirile de bază ale gugulanilor sunt creșterea animalelor și pomicultura.
Caransebeș este un municipiu din județul Caraș-Severin, care include și satul Jupa, fiind situat la confluența râurilor Timiș și Sebeș. Este un important nod feroviar, fiind localizat la aproximativ 40 km depărtare de Reșița 21 km de Oțelul Roșu, 70 km de Hațeg și în jur de 25 km depărtare de stațiunea de Muntele Mic. Caransebeşul este atestat documentar începând cu anul 1290, însă vechimea sa este mai mare, după cum o dovedesc descoperirile arheologice din epoci diferite, de la cele neolitice până la cele romane şi bizantine. Romanii au construit aici puternica aşezare de la Tibiscum. Orașul a fost conectat la rețeaua feroviară în anul 1876, odată cu inaugurarea căii ferate Timișoara-Caransebeș. În anul 1879 aceasta a fost prelungită până la Orșova și interconectată cu rețeaua de căi ferate din Regatul României. La recensământul din anul 2021 municipiul Caransebeș număra 21714 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2011 – 24689 locuitori), dintre care: români – 80,36% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a municipiului cărășean Caransebeș astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 73,05%, baptiști – 2,99%, romano catolici – 2,92%, penticostali – 2,08% și restul – necunoscută sau altă religie. Ca obiective principale de vizitat în acest oraș enumăr: 18 clădiri istorice importante, 5 lăcașuri de cult, 10 monumente și plăci comemorative, 2 muzee (colecții muzeale), 2 parcuri și 6 statui. Dintre personalitățile care s-au născut sau au trăit vremelnic în acest oraș enumăr:
- Ioan Drăgălina – general al armatei române, mort pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial (în timpul luptelor de pe valea Jiului). S-a născut în Caransebeș.
- Eftimie Murgu – jurist și profesor de filosofie român, om politic, deputat în parlamentul revoluționar maghiar din timpul Revoluției de la 1848. A făcut o parte din studii la Caransebeș.
- Mihail Trapșa – general în armata austriacă, a fost comandantul Regimentului XIII de graniță Româno-Bănățean nr. 13 Caransebeș.
- Traian Doda – general în armata imperială, a redactat primele hărți topografice din Oltenia și Muntenia.
- George Suru – poet; Primul său volum de poezii a fost intitulat „Pentru a iubi”, apărut în anul 1967.
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/01/ro-m-on-148.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri