Medalia de mai sus s-a realizat în anul 2023 la Monetăria Statului din București pentru a marca „50 de ani de la înființarea Biroului Național Interpol și 100 de ani de la înființarea Biroului Internațional Interpol”. Medalia s-a realizat în două variante de metal compoziție: argint și aliaj de cupru și are următoarele caracterisitici tehnice:
- anul emiterii – 2023
- emitent – Monetăria Statului
- tema – 50 de ani de la înființarea Biroului Național Interpol și 100 de ani de la înființarea Biroului Internațional Interpol.
- material compoziție – argint cu titlul de 99,9% și aliaj de cupru
- forma – rotundă
- diametrul – 50 milimetri
- greutatea – 47 grame (cea de argint) și necunoscută (cea din aliaj de cupru)
- calitatea - proof
- tiraje – 60 bucăți (cea de argint) și 40 bucăți (cea din aliaj de cupru)
- prețuri unitare de achiziție din magazinele bucureștene ale monetăriei, cu TVA inclus – 463 lei (cea de argint) și 206 lei (cea din aliaj de cupru)
***
INTERPOL (acronimul termenului din engleză - International Criminal Police Organization) este o organizație internațională de cooperare a forțelor de poliție. Creată în 1923, organizația numără 195 de state membre. Sediul organizației este în Lyon, Franța. Interpol-ul are un buget anual de aproximativ 113 milioane de euro, majoritatea fiind furnizate prin contribuții anuale ale membrilor săi în forțele de poliție din 181 de țări (începând din 2018). În 2013, Secretariatul General al Interpol-ului a angajat un personal de 756, reprezentând 100 de țări membre. Pentru a menține Interpol-ul cât mai neutru din punct de vedere politic, statutul său interzice acestuia să întreprindă intervenții sau activități de natură politică, militară, religioasă sau rasială sau să se implice în litigii asupra unor astfel de probleme. Activitatea sa se concentrează în principal pe siguranța publică și lupta împotriva crimelor transnaționale împotriva umanității, a pornografiei infantile, a criminalității informatice, a traficului de droguri, a criminalității ecologice, a genocidului, a traficului de ființe umane, a producției ilicite de droguri, a încălcării drepturilor de autor, a persoanelor dispărute, traficul ilicit în opere de artă, încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, spălarea banilor, crima organizată, corupția, terorismul, crimele de război, contrabanda cu arme și criminalitatea cu guler alb.
Biroul Național INTERPOL asigură structurilor operative ale Poliției Române, dar și altor structuri specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, comunicarea cu autorități polițienești și de aplicare a legii din cele 196 de state membre ale Organizației INTERPOL, prin rețeaua securizată mondială pusă la dispoziție de către aceasta, în scopul prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere. Biroul Național INTERPOL este liantul între Secretariatul General al Organizației și autoritățile române, în desfășurarea unor proiecte și operațiuni comune, la nivel regional și global, pentru dezmembrarea grupărilor infracționale organizate ce acționează la nivel internațional în sfera infracțiunilor cibernetice, traficului de droguri, infracțiunilor de mediu, traficului de persoane etc. Biroul Național INTERPOL are un rol important în identificarea și localizarea persoanelor căutate de autoritățile române, reușindu-se capturări de succes în orice colț al lumii. Biroul Național INTERPOL a luat ființă la 10 ianuarie 1973, în cadrul pregătirilor de revenire în organizaţie. De la 6 iunie 2005, Biroul Naţional Interpol funcţionează în cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională. În calitate de țară membră fondatoare a organizației, România a organizat de-a lungul timpului evenimente de amploare în context INTERPOL, respectiv cea de-a 16-a Adunare Generală din 1938 de la București, cea de-a 23-a Conferință Regională Europeană din 1994, la Sinaia și cea de-a 43-a Conferință Regională Europeană din 2015 de la București, ceea ce a evidențiat importanța Poliției Române ca partener responsabil al Secretariatului General al INTERPOL-ului. România, prin Poliția Română, participă constant la operațiunile INTERPOL și la implementarea tuturor programelor și instrumentelor puse la dispoziție, inclusiv prin alimentarea bazelor de date.
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comenetezi articolul de blog;
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2024/03/sicilia.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri