Flaro Sibiu (fosta fabrică Flacara Roșie din perioada de dinainte de 1989) este cel mai renumit producător de birotică și articole școlare din România, ce a fost înființat în anul 1922, Face parte din grupul RTC Holding, începând cu anul 2005. Flaro furnizează și servicii pentru clienți din industria auto, electronică și electrotehnică, folosind următoarele tehnologii: prelucrări mase plastice (piese realizate prin injecție și presare), prelucrări metalice (piese metalice obtinute prin ștanțări și îndoiri), acoperiri galvanice; prelucrări mecanice prin strunjire, frezare, rectificare precum și închiriere de forță de muncă, logistică și operațiuni vamale. În anul 2005 flaro a avut o cifră de afaceri de 6 milioane euro iar în anul 2006 – 9 milioane de euro. Sediul fabricii este situat pe Strada Fabricii, la nr. 33. Sus am postat logo-ul și o poză cu vechea cladire a fabricii sibiene. Redau mai jos câteva repere din istoria acestei fabrici:
- 18 decembrie 1922 - isi incepe activitatea la Sibiu societatea GRATIOZA
- 9 decembrie 1925 - intreprinderea se transforma in societate anonima, cu denumirea GRATIOZA MILL Pantle S.A. cu sediul in Sibiu strada Râului nr. 12; Scopul societatii este „producerea de plicuri si hirtie de scrisori precum si a tuturor marfurilor si produselor de fabrica pentru industrii, cari intrebuinseaza hârtie”.
- 1931 - 1938 - se largeste domeniul de activitate al intreprinderii cu prelucrarile metalice, inceperea fabricarii de articole chimice, ace de cusut manual, tevi textile din hartie, penite, pioneze.
- 1944 - 1947 - se trece la munca planificata; se aplica proiectul planului de munca pe sectii:
- 1948 - dupa nationalizare, intrepinderea DEROPA (cu obiect de activitate tiparirea si confectionarea) se comaseaza cu intreprinderea GRATIOZA, schimbandu-i-se numele in Intreprinderea Industriala de Stat „Flamura Rosie”.
- 1950 - o alta intreprindere mica din Sibiu este comasata cu „Flamura Rosie”: fabrica ARTALITH (producatoare de stilouri si creioane mecanice).
- 1958 - Ministerul Industriei si al Bunurilor de Consum stabileste comasarea fabricii ORLALIT (producatoare de placi, nasturi, bastoane de galalit si manere de mobila) cu FLAMURA ROSIE.
- 1960 - se achizitioneaza primele masini de injectat mase plastice se schimba aproape in intregime profilul intreprinderii.
- 1968 - incepe activitate de cercetare; se realizeaza 20 de inventii, dintre care 16 sunt brevetate si aplicate in productie.
- 1989 - Compania ajunge la un efectiv de 3000 angajati; are loc dezvoltarea puternica prin cresterea capacitatilor de productie si dotarea cu masini specializate pentru producerea de accesorii textile, masini de prelucrat mase plastice, alte masini si utilaje.
- 1990 - Prabusirea industriei textile romanesti determina societatea sa asimileze produse noi si sa patrunda pe pietele externe. Flamura Rosie isi schimba numele in Flaro.
- 1996 - Semnarea unui contract cu Fuji Magnetics Gmbh din Germania - pentru producerea in sistem Lohn de unitati mecanice pentru camere foto.
- 1999 - S-a nascut o noua societate mixta, Phoenix Mecano Mould SRL, prin joint-venture cu marele concern Phoenix Mecano, pentru realizarea de matrite de injectie.
***
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/11/almoradi-spania.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri