12260143655?profile=RESIZE_584x

Ordinul "Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orânduirii de stat" s-a instituit prin Decretul nr. 39 din anul 1953. În urma transformărilor survenite în viaţa socială şi de stat în perioada care o trecut de la instituirea lor, caracteristicile principale ale acestor decoraţii, conţinutul şi forma lor, precum, şi unele din criteriile de conferire, nu au mai corespuns și au fost înlocuite. S-a prevăzut ca aceste decoraţii să se acorde militarilor şi altor persoane, ce se disting în lupta pentru prevenirea, descoperirea şi lichidarea uneltirilor şi acţiunilor duşmănoase îndreptate împotriva orînduirii de stat a Republicii Populare Române, ori pentru îndeplinirea ireproşabilă a sarcinilor de serviciu. Inițial acest ordin se purta înaintea însemnului "Ordinul Muncii", iar după înlocuire se poartă imediat după ordinul Apărarea Patriei. Ordinul are următoarele clase, în ordinea lor ierarhică: clasa I; clasa a II-a și clasa a III-a.

 

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog;

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2023/05/santo-amaro-portugalia.html

ÎȚI MULȚUMESC

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 1
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • rin Decretul nr. 39/1953 s-a instituit medalia "Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii de stat", iar prin Decretul nr. 398/1958, ordinul "Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii sociale şi de stat".

    În urma transformărilor survenite în viaţa socială şi de stat în perioada care o trecut de la instituirea lor, caracteristicile principale ale acestor decoraţii, conţinutul şi forma lor, precum, şi unele din criteriile de conferire, nu mai corespund.

    Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpăraţi documentul în formă actualizată sau alegeţi un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.

    Pentru aceste motive se consideră necesar a se schimba conţinutul şi forma ordinului şi medaliei. În acest scop, s-a adoptat alăturatul decret şi regulamentul de aplicare, prin care s-a dat o nouă reglementare, unică, privind modul de conferire şi purtare, descrierea şi ierarhia acestor decoraţii.

    Astfel, s-a dat ambelor însemne aceeaşi denumire; "Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii sociale şi de stat", înlăturîndu-se nepotrivirea dintre denumirile actuale.

    S-a prevăzut ca aceste decoraţii să se acorde militarilor şi altor persoane, ce se disting în lupta pentru prevenirea, descoperirea şi lichidarea uneltirilor şi acţiunilor duşmănoase îndreptate împotriva orînduirii sociale şi de stat a Republicii Socialiste România, ori pentru îndeplinirea ireproşabilă a sarcinilor de serviciu.

    Întrucît numărul decoraţiilor conferite anterior pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii sociale şi de stat nu este mare şi pentru preîntîmpinarea eventualelor dificultăţi ce s-ar putea ivi în urma înlocuirii, s-a prevăzut că acestea pot fi preschimbate, la cererea celor decoraţi.

    Deoarece însemnul acestui ordin se poartă înaintea însemnului "Ordinul Muncii", s-a prevăzut ca şi însemnul medaliei să se poarte înaintea însemnului "Medalia Muncii".

    Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România d e c r e t e a z ă:

    Art. 1. -

    Ordinul şi medalia Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii sociale şi de stat se conferă militarilor şi altor persoane care se disting în activitatea de prevenire, descoperire şi lichidare a uneltirilor şi acţiunilor duşmănoase îndreptate împotriva orînduirii sociale şi de stat a Republicii Socialiste România.

    Art. 2. -

    Ordinul Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii sociale şi de stat are următoarele clase, în ordinea lor ierarhică:

    Acest document poate avea modificări ulterioare. Cumpăraţi documentul în formă actualizată sau alegeţi un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată, fără mesaje publicitare.

    - clasa I;

    - clasa a II-a;

    - clasa a III-a.

    Art. 3. -

    Se aprobă Regulamentul anexat, privind descrierea, locul ierarhic şi modul de purtare a ordinului şi a medaliei Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii sociale şi de stat, care face parte integrantă din prezentul decret.

    Art. 4. -

    Însemnele ordinelor şi medaliilor conferite anterior, în baza Decretului nr. 39 din 20 ianuarie 1953 privind instituirea medaliei Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii de stat şi a Decretului nr. 398 din 20 septembrie 1958 privind instituirea ordinului Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii sociale şi de stat, se preschimbă din oficiu.

    Art. 5. -

    Decretul nr. 39/1953, publicat în Buletinul Oficial nr. 3 din 26 ianuarie 1953, privind instituirea medaliei Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii de stat; Decretul nr. 59 din 20 ianuarie 1953 pentru aprobarea Regulamentului privind descrierea şi modul de purtare a medaliei Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii de stat; art. 1 din Decretul nr. 178/1958, publicat în Buletinul Oficial nr. 21 din 21 mai 1958, pentru modificarea Regulamentului privind descrierea şi modul de purtare a medaliei Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii de stat şi modificarea Regulamentului privind descrierea şi modul de purtare a medaliei Pentru paza contra incendiilor; Decretul nr. 398/1958, publicat în Buletinul Oficial nr. 35 din 27 septembrie 1958, privind instituirea ordinului Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii sociale şi de stat şi aprobarea Regulamentului privind conferirea, descrierea, ierarhia şi modul de purtare a ordinului, se abrogă.

       
      Preşedintele Consiliului de Stat,
      NICOLAE CEAUŞESCU
    Decretul nr. 39/1953 privind instituirea Medaliei Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînd…
    Decretul nr. 39/1953 privind instituirea Medaliei Pentru servicii deosebite aduse în apărarea orînduirii de stat**)
Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->