10615533677?profile=RESIZE_584x

Produsul medalistic de mai sus s-a realizat în anul 1994, la aniversarea a 25 de ani de la primul simpozion național de istorie și retrologie agrară română, care a avut loc la Cluj. Al XIV-lea simpozion național de istorie și retrologie agrară română a avut loc în anul 1994 la Bacău, cu sprijinul substanțial al Consiliului Județean, Direcției Agricole şi multor societăți agricole și de industrie alimentară din întreg județul. Retrologia agrara este stiinta care se ocupa cu studiul experientei umane acumulate in legatura cu preocuparile de actualitate sau de viitor ale omenirii in domeniul agrar. Medalia lansată la simpozion, bătută la Monetăria Statului, din tombac patinat, cu diametrul de 60 milimetri, într-un tiraj de 350 de exemplare, este opera gravorului Maximilian Fetița. Pe avers este un cap de femeie (zeița Ceres având spice de grâu prinse în păr) simbolul Societății de istorie și retrologie agrară română (SIRAR), iar pe revers este reprezentată stema județului Bacău de la acea vreme.De o parte și alta a scutului, pe contur exterior și în partea de jos este aplicată inscripția BACAU / ROMANIA, orizontal în stânga și dreapta scutului anii 1969 și 1994, deasupra scutului XXV, simbolizând aniversarea celor 25 de ani de la primul simpozion cu acest profil, iar dedesubt perioada desfășurării acțiunii: 23 - 27.08.1994. În exterior, în interiorul unui cerc periferic continuu este aplicată inscripția AL XIV-LEA SIMPOZION NATIONAL DE ISTORIE SIRETROLOGIE AGRARA.

***

Retrologia agrară este știința care se ocupă cu studiul experienței umane acumulate în legătură cu preocupările de actualitate sau de viitor ale omenirii în domeniul agrar. Secțiunile tematice: agricultură generală, cultura plantelor, creșterea animalelor, silvicultură, apicultură și sericicultură, instituții, relații și ideologii agrare și viață rurală cuprind 85 de subdomenii, ceea ce deomnstrază caracterul interdisciplinar al acestor simpozioane.

10615541898?profile=RESIZE_400xCeres sau Demetra este zeița romană a recoltei și grâului. Ceres provine din sincretismul dintre o veche divinitate italică agrară și zeița greacă Demeter. În epoca imperială patronează simbolic pâinea albă. După izvoarele latine, sabinii numeau ceres pâinea și grânele. Romanii o serbau în festivalurile Ludi Cereris sau Cerealia, între 12-19 aprilie venerând-o drept creatoarea recoltelor; fiind cea care-i învață pe oameni detaliile tehnice ale agriculturii: semănatul, secerișul etc. Astfel devine zeița întregii lumi vegetale, dar și divinitatea htonică a morților. La ceremoniile consacrate zeiței, femeile nu puteau asista decât dacă erau curate. Mai târziu, Ceres face parte dintr-o triadă a plebei, împreună cu Liber Pater și Libera.10615570873?profile=RESIZE_400x

Stema actuală județului Bacău este reprezentată de un scut triunghiular cu marginile rotunjite, care cuprinde un munte de sare despicat în două culori. În partea stângă se află un soare stilizat, pe fond argintiu iar în partea dreaptă, pe fond roșu, se află o semilună argintie. Semnificație elementelor însumate:

  • Cei doi aștri semnifică fertilitatea solului și credința în biruință.
  • Muntele de sare evocă activitatea de extragere a sare, fiind cel mai vechi element heraldic pentru ținutul și județul Bacău. În decursul istoriei, județul Bacău a asigurat necesarul de sare pentru consumul intern al Principatului Moldovei, mari cantități din aceasta fiind și exportate.

Stema actuală a fost aprobată de consilierii județeni în martie 2008 și de către Guvernul României pe 20 august 2008 și în vigoare din data de 27 august al aceluiași an.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2022/06/ro-m-on-138.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->