Medalia de mai sus s-a conferit oamenilor muncii dim I.M.M.N. Baia Mare (Întreprinderea metalurgică de metale neferoase, denumire alternativă Phoenix) cu ocazia împlinirii a treizeci de ani de înființarea întreprinderii. După instaurarea comunismului în România, regimul a instituit un amplu ansamblu de măsuri de convingere-impunere-schimbare a conștiinței cetățenilor. Se vorbea despre “formarea omului nou, constructor și apărător devotat al cuceririlor revoluționare ale poporului. Se cerea astfel o eficiență sporită în toate domeniile de activitate dar și economii de orice fel, la sânge”. În acest scop s-a instituit un sistem stufos de insigne și decorații pentru distingerea oamenilor cu merite în aceste domenii. Aceste distincții acopereau toate domeniile de activitate, erau confecționate de metal mort, fiind strident colorate și încărcate cu simboluri comuniste. Din această categorie face parte și medalia de mai sus. Principalele simboluri comuniste aplicate pe insignă sunt: ramurile de laur care simbolizează “victoria finală” în efortul de creare a “societății socialiste multilateral dezvoltate” și a “omului nou” și roata dințată, care simbolizează industrializarea socialistă forțată a țării.

Istoria Combinatului Phoenix din Baia Mare începe în 1907. La început a fost o fabrică de acid sulfuric, construită de doi oameni de afaceri Oscar si Artur Weiser. Se tot dezvoltă, iar în 1925 devine combinat. Apoi, drumul cunoscut: au venit comuniştii la putere şi a fost naţionalizat. I.M.M.N. Baia Mare, fostul combinat Phoenix a fost unicul rafinator de aur din Europa. Cuprul este un un conductor de caldură, iar în România a fost şi un bun conductor de îmbogăţire, eroul unor "tunuri" spectaculoase cu efecte tragice pentru economia națională. Combinatul  producea în anii de glorie 40000 de tone de cupru pe an, 12 tone de aur şi 120 de tone de argint. Acum, acolo sunt 80 de hectare de hale rase de pe faţa pământului. La marginea oraşului, pe o suprafaţă impresionantă se întindea altădată întreprinderea metalurgică de metale neferoase, un colos industrial transformat în ultimii ani într-un morman de moloz. A rezistat în picioare (se zice că demolarea sa este foarte scumpă) turnul de evacuare al combinatului, înalt de 351 de metrim având la bază diametrul de 20 de metri iar sus de 9 metri. Turnul s-a construit pentru a împiedica poluarea orașului deși nu prea a reușit, construcția s-a însemnând o cheltuială de 11 milioane de dolari. Combinatul reprezenta 80% din producția industrială a municipiului și 60% a județului, aici se producea cupru cu puritatea de 99,95%.  În anul 1998 combinatul s-a privatizat pe o sumă infimă (111000 dolari) fiind cumpărat de o firmă indianăm cu obligația de a achita datoriile consistente ale combinatului și încă de a investi în dezvoltarea combinat. Indienii nu s-au ținut de cuvânt, ei deja începând să dezasambleze din liniile de producţie ale combinatului. În 2002, se declanşează un scandal internaţional. Indienii se dovedesc a fi nişte excroci cu acte în regulă, identificaţi de autorităţile americane pentru fraude masive. A fost considerată una dintre cele mai mari fraude din istorie, peste 20 de banci din Marea Britanie şi SUA fiind înşelate, cu o pagubă de peste 680 de milioane de dolari. În 2003 începe un nou proces de privatizare la Baia Mare. De data asta cu niste investitori români – Cuprom.
Doi investitori români au cumpărat cu 3,6 milioane dolari, la pachet, combinatul de la Baia Mare şi Elcond Zalau, una dintre cele mai mari firme producătoare de fire de cupru din Europa şi au format societatea Cuprom. Administratorii Cuprom nu s-au dovedit a fi cu nimic mai buni pentru combinatul din Baia Mare decat predecesorii lor, indienii. Activitatea se restrângea în fiecare an. Mai prelucrau cupru brut de la Zlatna şi apoi doar deşeuri de cupru din ţară şi din import. Începuse demolarea combinatului. În anul 2009  Cuprom a intrat în insolvenţă.Din producatori de metal neferos si produse prelucrate, ne-am transformat in exportatori de materii prime. Terenul unde cândva era fabrica este administrat acum de trei bănci străine, care au decis să demoleze toate construcţiile, în încercarea de a vinde pământul Primăriei Baia Mare. Preţul evaluat e de 15 milioane de euro.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2020/06/semne-personale-militare-de-identitate.html

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->