Uzina "Vulcan" București este o companie producătoare de utilaj energetic și petrolier, din București, Strada Dumitru Brumărescu, nr.15, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, începând din anul 2002. Începând cu anul 1984, Vulcan București a produs componente pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă. 

Vulcan a fost înființată în anul 1904 ca sucursală a societății austriece Maschinen und Waggonbau Fabricks Aktiengesellschaft in Simering. Aceasta furniza de mai multă vreme în România utilaje pentru extracția petrolului. La Expoziția din anul 1906 din Parcul Carol, pavilionul viitoarei Uzine Vulcan a obținut medalia de aur și diploma de onoare. Încă de la începuturi, a fabricat instalații pentru rafinării și pentru material de cale ferată, exportând în Iugoslavia, Bulgaria, Turcia.

Inițial uzina avea patru secții: cazangeria (instalații pentru rafinăriile de petrol și benzină, pentru fabricile de spirt, bere și ciment), atelierul pentru poduri și construcții de fier pentru șosele și căi ferate, turnătoria de fontă și atelierul mecanic care făcea printre altele poduri rulante de mare capacitate.

Proprietarii uzinei nu s-au limitat doar la construirea de utilaje petroliere și au decis să construiască vagoane, mașini și cazane și să lege uzina printr-o cale ferată cu linia Dealul Spirii – Filaret. În anul 1914 "Vulcan", a cumpărat 12 hectare de teren pentru extinderea secției sale de vagoane în Bucureștii Noi deoarece încheiase un foarte important contract cu CFR pentru repararea a 6000 de vagoane și avea nevoie să se extindă. Se dovedește încă o dată cum calea ferată aduce investiții, prin urmare locuri de muncă și dezvoltare.

Vulcan a asigurat echipament pentru uzina electrică de la Filaret a construit rafinăriile Steaua Română din Campina sau Aurora din Baicoi şi a reparat de la începutul secolului mii de vagoane ale căilor ferate romane. Tot aici au fost produse pe lângă muniţii, ascensoare şi compresoare. De-a lungul timpului multe întreprinderi au fost nevoite să-și ajusteze după crințele pieței. Astfel a făcut și Vulcan, în anul 1937 a început construcția de automotoare asigurându-le totodată acestora reparațiile și întreținerea. Uzina a produs și pentru armată: afeturi de tun, strunjiri de proiectile, mașini pentru cartușe de infanterie, chesoane de infanterie, precum și instalații pentru fabricile de produse chimice.

Uzina mai producea ascensoare, compresoare pentru șosele, caroserii de autobuze, instalații de aer condiționat, etc. Primele autobuze din Romania în perioada 1955-1957 după care secţia de autobuze a fost mutată la Întreprinderea Autobuzul. Uzina a fost bombardată în 1944, iar după război, refăcută și naționalizată. Începând cu 1984, a fost unul dintre furnizorii principali ai centralei nuclear-electrice de la Cernavodă.

În anul 1989, întreprinderea se întindea pe o suprafață de 200000 de metri pătrați, avea 10000 de angajați și fabrica anual echipamente industriale de peste 40.00 de tone. După căderea Cortinei de Fier, odată cu destrămarea CAER-ului și pierderea contractelor cu țările ex-socialiste, Vulcan București avea să decadă. În anul 2002, compania a fost privatizată, fiind cumpărată de la stat de grupul omului de afaceri Ovidiu Tender. Si de atunci uzina este pe marginea falimentului.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2021/08/monede-coroane-cehe-de-colectie-39.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->