Brusturoasa, în limba maghiară – Bruszturósza, este o comună din județul Bacău, care mai include și satele: Buruieniș, Buruienișu de Sus, Camenca, Cuchiniș și Hângănești. Comuna se află în nord-vestul județului, la limita cu județul Neamț, în zona de munte pe valea Trotușului, așezată pe cursul superior al acestuia, între munții Ciucului și munții Tarcăului. Este traversată de șoseaua națională DN12A, care leagă Oneștiul de Miercurea Ciuc, dar și de calea ferată Adjud – Comănești – Siculeni, pe care este deservită de halta de călători Brusturoasa. Această haltă s-a construit în anul 1899 după un proiect al arhitectului italian Giulio Magni. Această haltă a purtat inițial numele renumitului inginer român constructor de poduri i șosele Elie Radu (1853 - 1931) și a fost dinamitată în cel de-al doilea război mondial. Nu am găsut o poză actuală cu stația de cale ferată din Brusturoasa. La recensământul din anul 2011 comuna număra 3138 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 3532 de locuitori), dintre care: români – 97,48% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei Brusturoasa astăzi se prezintă astfel: ortodocși – 76,44%, romano catolici - 21,44% și restul – nedeclarată sau altă religie. Satul Brusturoasa este situat in partea vestica a orasului Moinesti si la 25 kilometri de orasul Comanesti, spre izvorul raului Trotus. Satul se intinde pe o lungime de 7 kilometri, deoparte si alta a raului Trotus si este traversat de drumul national ce leaga orasul Comanesti de orasul Miercurea Ciuc fiind situat la o altitudine de 670 metri.
Biserica parohiala din acest sat, cu hramul “Nasterea Maicii Domnului”, a fost construita in anul 1871, pe vremea primarului Gheorghe Tunaru, pe cheltuiala primariei. Dupa cum marturisesc batranii, biserica actuala a fost construita din piatra si caramida, acoperita cu tabla pe temelia fostei biserici din lemn. Are un turn inalt de forma patrata care este folosit drept clopotnita. In curtea bisericii se afla casa praznicala si cimitirul. Primul slujitor la altarul acestei biserici a fost preotul Vasile Hanganu, acesta fiind  urmat de  preotul Nicolae Teodoreanu in timpul caruia sa construit  actuala biserica. Din 1897 si pana in 1930 paroh al acestei parohii a fost preotul Gheorghe Hanganu. Intre 1931 si 1981 biserica a fost pastorita de preotul Ioan Grigoras care a fost urmat de  preotul Ventel Balcanu, iar actualul preot este Constantin Popa. Cantaret la aceasta parohie a fost timp de 65 de ani Petrea Bradu, lasand urmas la strana pe fiul sau Iftimie Bradu care a servit biserica timp de 60 ani, dupa care a urmat Coman Neculai. De-a lungul timpului au fost executate urm[toarele lucrari de intretinere si largire a spatiului:

  • 1988 - inlocuit vechiul pridvor din lemn, construindu-se unul din caramida;
  • 2004 - restaurarea picturii din interior si exterior si inlocuirea vechiului mobilier cu mobilier nou din sculptat in stejar;
  • 2006 - montat centrala termica si s-a pardosit cu marmura biserica;
  • 2007 -resfintirea bisericii, slujba fiind oficiata de Presfintitul Ioachim Băcauanul.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/02/saint-john.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->