Podul Decebal, denumire alternativă Podul Neptun (de la Palatul Neptun, din vecinătate), este numele unui pod din municipiul Timișoara, care traversează râul Bega, fiind situat între Baia Neptun și Parcul Poporului pe Bulevardul Revoluției din anul 1989 și făcând legătura între cartierele Cetate și Fabric. Acesta este unul din cele trei poduri care traversează râul, celelalte două fiind situate în piețele actuale: Sarmisegetuza și Badea Cârțan.

Podul a fost construit de către Compania maghiară Győző Mihailich  din Budapesta, timp de șapte ani, fiind inaugurat în anul 1909, din data de 5 august a aceluiași an, circulând continuu pe el tramvaiul. Arhitectul șef al lucrării de realizare a podului a fost Albert Kalman Korossy.

Podul a primit o diplomă onorifică la Expoziția Internațională din anul 1910 de la Paris . Cu o lungime de 195 de metri și o lățime de 9 metri, Podul Decebal a fost cel mai mare pod de beton din Europa când a fost finalizat. Executat din beton armat, podul se remarcă prin formele sale unduite, tipice stilului anilor 1900, curentul secesionist.

Soluţia adoptată pentru arcul din beton armat al podului a reprezentat o premieră tehnică la vremea respectivă. Pe vremea regatului maghiar, podul se numea inițial Liget-úti híd . A fost numit după strada adiacentă Liget-út , în germană Parkstraße. Numele alternative utilizate mai rar în vremurile maghiare erau Korona híd pentru populația maghiară și Park-Brücke pentru populația germană. După 1918 a primit numele Podu de pe Aleea Parcului, derivat din strada adiacentă Aleea Parcului , fosta Liget-út .După ce Aleea Parcului a fost redenumită Bulevardul Regina Maria, câțiva ani mai târziu, podul a fost numit și Podul Regina Maria

Actualul nume oficial Podul Decebal a fost introdus în cele din urmă după al cel de-al doilea război mondial. În timpul Revoluției române din anul 1989 aici au pierit 65 de manifestanți și au fost răniți aproape 200, sub gloanțele securității ceaușiste.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/istoria-jocurilor-olimpice-3.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->