Zăbala, în limba maghiară – Zabola, este o comună din județul Covasna, care include și satele: Peteni, Surcea și Tamașfalău. Prima atestare documentară a comunei este din anul 1566. La recensământul din anul 2011 comuna număra 4597 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 4814 locuitori), dintre care: români – 19,27%, maghiari – 68,87%, romi - 9,02% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei covăsnene Zăbala astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 18,88%, romano catolici – 30,28%, reformați – 44,85%, martorii lui Iehova – 1,47% și restul – nedeclarată sau altă religie.
Atracțiile turistice ale comunei sunt: Castelul Mikeș, datat jumătatea a doua a secolului al XVII-lea ; Biserica ortodoxă din lemn cu hramul Adormirea Maicii domnului, monument istoric, datat 1828 și Muzeul etnografic ceangăiesc.
Muzeul etnografic ceangăiesc funcționează ca unitate externă a Muzeului Național Secuiesc din orașul Sfântu Gheorghe, expunând o colecție de artă populară a maghiarilor din Moldova și despre viața cotidiană a comunităților de ceangăi. Sunt prezentate porturi populare, produse meșteșugărești și interioare tradiționale, mobilate caracteristic comunităților din satele ceangăiești.
Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/03/artstetten-austria.html
ÎȚI MULȚUMESC!
Răspunsuri