10635583474?profile=RESIZE_400x

În deceniul al patrulea al secolului trecut o iniţiativă a ieşenilor a marcat trecerea a 10 ani de la decesul edilului şi omului politic Gheorghe G. Mârzescu. Nu sunt informații asupra date când membrii Comitetului de iniţiativă au comandat sculptorului Ernest Henri Dubois realizarea unui monument care să exprime recunoştinţa celor care l-au cunoscut şi apreciat pentru faptele sale pe acest om. Lucrarea urma să fie amplasată în municipiul Iaşi. Artistul a realizat modelarea comenzii însă starea sănătăţii din anii de la sfărşitul vieţii a reclamat ca lucrările de finalizare să fie întreprinse de către sculptorul francez Aime Octobre. Realizarea acestei lucrări a provocat o diversitate de reacţii generate de intenţia iniţiatorilor de a o amplasa în faţa clădirii Palatului Justiţiei, inaugurat în anul 1925 când ministru de Justiţie era Gheorghe G. Mârzescu. Opozanţii nu puteau accepta ca noua lucrare, cu o înălţime net superioară monumentului Ştefan cel Mare să coabiteze pe esplanada din faţa Palatului Justiţiei, astăzi Palatul Culturii. Până la urmă statuia a fost amplasată în Piaţa Cuza Vodă. Solemnitatea dezvelirii statuii a avut loc la data 27 septembrie 1936 pentru a cinsti memoria fostului ministru, fostului primar al Iaşului, înmormântat în cimitirul Eternitatea. Ceremonia dezvelirii a fost onorată de participarea membrilor guvernului. Au fost rostite cuvântări de către: mitropolitul Moldovei, Constantin Brătianu, şeful P.N.L. Gh. Tătărăscu, preşedintele Comitetului de iniţiativă, Constantin Toma, secretarul Comitetului, primarul Racoviţă care a preluat acest simbol în zestrea comunităţii ieşene.

10635583498?profile=RESIZE_400x

Din păcate existenţa i-a fost de scurtă durată deoarece prin preluarea puterii din septembrie 1940 una din măsurile represive instaurată dictatorial de către legionari a fost înlăturarea din forul public a tuturor simbolurilor ce le lezase existenţa. Gheorghe Gh. Mârzescu fusese considerat indezirabil de către extremiştii dreptei ca urmare a modului cum, în calitate de ministru al justiţiei, a elaborat textul Legii persoanelor juridice, adoptată la 6 februarie 1924, prin care s-a autorizat, de facto, desfiinţarea partidelor şi organizaţiilor extremiste. De asemenea, a fost iniţiatorul Legii privind dobândirea şi pierderea naţionalităţii române adoptată de Parlamentul României la 24 februarie 1924, precum şi a Legii pentru reprimarea unor infracţiuni contra liniştii publice adoptată de Parlamentul României la 18 decembrie 1924, care pedepsea pe toţi acei care, singuri sau în cârdăşie cu alţii, pregăteau sau executau crime contra persoanelor sau proprietăţii.

10635583878?profile=RESIZE_400x

Gheorghe Gh. Mârzescu a fost un om politic și jurist român, care s-a născut la data de 4 iulie 1876 la Iași și a decedat la data de 12 mai 1926, tot la Iași. A fost primar ala municpiului Iași în perioada anilor 1914-1916 și ministru în mai multe guverne, după cum urmează: ministru al agriculturii și domeniilor, ministru de interne, ministru al muncii și ocrotirii sociale, ministru al sănătății publice, muncii și ocrotirii sociale și ministru al justiției. În anul 1901 a devenit membru al Partidului Național Liberal. Este înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iași. În semn de recunoștință, Școala generală situată în Bd. Socola nr. 84 din Iași îi poartă numele.

***

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/09/info-numis-mondo-63.html

ÎȚI MULȚUMESC!

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->