10615501087?profile=RESIZE_400x

Saturn este o localitate-stațiune de odihnă, pare componentă a municipiului Mangalia, din județul Constanța, care în anul 2011 număra doar cinci locuitori permanenți. Stațiunea s-a dat în folosință în anul 1972 din inițiativa regimului comunist. Ea este situată în arealul Comorova, are două plaje importante: plaja Adras, care se află în partea nordică a stațiunii, aproape de stațiunea Venus, și plaja Diana, în sud, aflată în apropierea orașului Mangalia. În arealul Comorovei clima este ceva mai caldă față de celelalte stațiuni de pe litoral, precum Mamaia, Eforie sau Costinești.

10615501282?profile=RESIZE_400x

Acest fapt se datorează faptului că stațiunile de la Comorova sunt amplasate într-o zonă mai sudică, dar și reducerii pădurii Comorova care răcorea zona. Aflata la o distanta de aproximativ 43 de kilometri de Constanta, statiunea Saturn atrage prin cateva avantaje pe care le ofera turistilor sai. Vegetatia bogata si linistea ar fi doua dintre caracteristicele care fac ca Saturn sa fie cautata de cei care isi doresc o vacanta relaxanta departe de agitatia cotidiana. Toate unitatile de cazare sunt inconjurate de spatii verzi si pomi care asigura aer curat si racoare in timpul verilor toride.

10615501696?profile=RESIZE_400x

Un alt avantaj al statiunii Saturn il constituie prezenta in zona a izvoarelor hipotermale sulfuroase si a namolului cu valoare terapeutica, ambele utilizate in tratarea afectiunilor ginecologice si pe cele ale aparatului locomotor. Fata de alte statiuni ale litoralului romanesc, Saturn nu este o locatie scumpa, iar acest lucru a face ca tot mai multi turisti sa o prefere pentru vacantele de vara. Pe scurt, Saturn este o statiune estivala linistita, plina de verdeata, in care turistii pot beneficia din plin de efectele benefice ale factorilor naturali.10615502095?profile=RESIZE_400x

Statiunea pune la dispozitia turistilor 13000 de locuri de cazare in hoteluri, vile, pensiuni si camping-uri. Majoritatea hotelurilor din statiune se incadreaza la categoria 2 si 3 stele, insa exista si un hotel de 4 stele si un altul de 5 stele. Hotelurile Hora si Balada, dispun de baze de tratament moderne in care sunt tratate o serie larga de afectiuni. In cadrul acestor baze de tratament apa marii, namol sapropelic si apele mezotermale sulfuroase sunt folosite in tratarea mai multor afectiuni, cum ar fi: afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, lombara si dorsala), afectiuni ortopedice posttraumatice(fracturi, luxatii), anemii, manifestari articulare ale bolilor de nutritie (rahitism),  boli ale aparatului respirator (emfizem pulmonar, bronsite cronice, alergii respiratorii ), boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, neurodermite), boli metabolice (obezitate, diabet, guta), boli ginecologice (anexite, metroanexite, sterilitate).

10615502889?profile=RESIZE_400x

Dintre terapiile folosite pentru tratarea afectiunilor mentionate mai sus amintim: hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, termoterapie (bai sulfuroase, bai de namol, bai de plante, bai galvanice, gimnastica medicala, dus subacval, impachetari cu namol sau cu parafina, masaje uscate sau cu namol, cura geriatrica. 10615503263?profile=RESIZE_400x

Mangalia (în turcă Mankalya) este un municipiu (din anul 1995) în județul Constanța, situat pe litoralul Mării Negre, la 40 km sud de orașul Constanța și 14 km față de granița cu Bulgaria. În structura municipiului Mangalia sunt arondate și localitățile: Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, Saturn și Venus.Localitatea este menționată sub numele de Pangalla sau Pancalia în portulanele genoveze din secolul al XIII-lea. Forma „Mangalia” apare prima dată în anul 1593. Asemănarea cu denumiri tătărești din Bugeac (Coștangalia, Șamangalia, Gioltaigalia) și prezența, de multe veacuri, a unei importante comunități de tătari în oraș, atestă originea tătărească a denumirii.10615503676?profile=RESIZE_400x

Anterior secolului al XIII-lea, localitatea apare sub numele antic de Callatis (Callata în portulanele genoveze, uneori între paranteze sub Pangalla sau Pancalia). Callatis a fost o colonie a cetății grecești Heraclea Pontica (azi Ereğli în Turcia) din secolul al VI-lea î.Hr.. Portul și jumătate din orașul din antichitate sunt acum acoperite de ape. În ciuda inevitabilelor războaie și schimbări de stăpâni, orașul a prosperat timp de 1200 de ani, uneori liber, alte ori sub stăpânirile succesive ale perșilor, ale macedonenilor, ale dacilor sau romanilor. Cetatea, însă, este distrusă odată cu năvălirea popoarelor migratoare din secolele VIII - IX, din ea rămânând o simplă așezare de pescari.

10615504475?profile=RESIZE_400x

Situația însă se schimbă odată cu alipirea Dobrogei la România, în anul 1878.  În perioada 1890-1892 localitatea a fost populată cu coloniști de origine germană, cunoscuți ca germanii dobrogeni.  Majoritatea au părăsit localitatea în 1940, fiind strămutați cu forța în Germania,  sub lozinca Heim ins Reich (acasă în Reich). Mangalia devine un port modern (al doilea port maritim după Constanța), cu vreo 3000 de locuitori permanenți în 1938, dar care devin peste 10000 vara. Orașul crește rapid mulțumită plajei de la Tatlageac-Comorova, ce se întinde pe mai mulți kilometri între capurile Schitu și Baglaru (azi, Aurora).

10615505675?profile=RESIZE_400x

După cel de-al doilea război mondial zonă militară de frontieră și turismul stagnează timp de zece ani. În anul 1954 este din nou deschis tuturor; începând din anul 1962 orașul intră în atenția guvernului, devenind un important centru turistic: în pădurea Comorova, de-a lungul mării, sunt construite cele șase stațiuni balneoclimaterice și de agrement Olimp, Neptun, Juoiter, Cap Aurora, Venus și Saturn, în timp ce vechiul și pitorescul oraș, tipic dobrogean, este în mare parte distrus și înlocuit prin construcții moderne, într-un stil funcțional care se poate găsi oriunde în lume. La recensământul din anul 2011 orașul număra 36364 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002), dintre care; români – 82,4%, turci – 4,05%, tătari – 3,25% și restul – necunoscută sau altă etnie. Structura confesională aproximativă a populației orașului, astăzi se prezintă astfel: ortodocși – 81,22%, musulmani – 7,52% și restul – nedeclarată sau altă etnie. 

10615509265?profile=RESIZE_400x

Principalele atracții turistice ale orașului sunt:

  • Moscheea Esmahan Sultan
  • Muzeul de arheologie Callatis
  • Monumnetul eroilor
  • Muzeul Marinei
  • Mormântul creștin cu psalmi
  • Herghelia Mangalia
  • Rezervația naturală Hagieni
  • Biserica Sfânta Mina
  • Peștera Movile
  • Pădurea Comorova
  • Mormântul cu papirus
  • Edificiul bizantin
  • Cetatea callatis
  • Peștera Limanu

Aici sau născut: regizorul de film Gheorghe Vitanidis (1929 – 1994) și cântăreața “Inna”, pe numele real Elena-Alexandra Apostoleanu (născută în anul 1986)

10615512459?profile=RESIZE_400x

Dacă îți place subiectul te invit să vezi, să citești și să comentezi articolul de blog de mai jos:

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/11/albatana-spania.html

ÎȚI MULȚUMESC!     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->