Banca Națională a României (BNR) a avut filiale teritoriale în mai multe orașe din țară, printre care și Botoșani. În acest oraș BNR a avut două sedii, unul mai micuț cu un singur nivel și altul mai spațios, cu două nivele. Nu dețin informații dacă sediul cel mic mai este în picioare și ce destinație are acum. Despre sediul cu două nivele se știe că astăzi găzduiește Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu”.
Această bibliotecă a fost inaugurată oficial la 14 noiembrie 1882, în localul Şcolii nr. 1 de băieţi “Marchian”. Primul său bibliotecar a fost V. Nădejde, învăţător, viitor membru fondator al Ateneului botoşănean. În 1885, biblioteca publica se unește cu cea a Liceului Laurian. Cele 2 biblioteci ard în 1917. După primul război mondial începe refacerea fondului de carte, astfel încât în 1920 biblioteca are 970 volume consultate şi 1720 cititori. Ulterior, numeroase personalităţi îi donează o parte din bibliotecile personale, printre ele numărându-se şi savantul Grigore Antipa, care înzestrează biblioteca cu 2000 de volume.
La împlinirea a 100 de ani de existenţă, bibliotecea primeşte titlul de Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu”. Biblioteca găzduieşte fondul documentar Mihai Eminescu, unic în ţară, cuprinzând 8000 unităţi de bibliotecă (ediţii bibliofile, mobilier de patrimoniu, hărţi, medalii), ce a fost donat de către Ion C. Rogojanu. Biblioteca funcţionează într-o frumoasă clădire de la sfârşitul secolului al XIX-lea, adevărată bijuterie arhitectonică, denumită Casă Moscovici. Cutând pe net am constatat că edificiul Moscovici este o clădire aparte față de fostul sediu al BNR. A se studia cartea poștală postată aici. Mă intrigă însă faptul că ambele clădiri au aceiași adresă de corespondență – Calea Națională, nr.62.
Casa Moscovici a fost construită înainte de anul 1872 și refăcută după 1888 de bancherul evreu Boris Moscovici, cel care i-a dat și actuala „arhitectură eclectică de factură baroc-palladian”. În prezent, Casa Moscovici este în proprietatea S.C. Nord Proiect Botoșani, iar la parter funcționează 3 secții ale Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”.
***
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/03/lumea-bancnotelor-lumii-157.html
Răspunsuri