Bazarul turcesc din orașul Lipova, județul Arad, este un monument istoric aparte, construit în timpul ocupației turcești a orașului. Lipova având un cadru geografic deosebit dar și numeroase vestigii istorice este un loc ideal pentru atragerea turiștilor atât din țară cât și din străinătate. Dacă mergi pe centru orașului ai ocazia să vezi un monument istoric deosebit, Bazarul Turcesc.În perioada ocupației otomane Lipova era un oraş înfloritor fiind capitala unei provincii otomane. „Sub dughene” cum mai este numit, bazarul este un edificiu unic în România. Construit de turci, în urmă cu patru secole, bazarul a avut rol comercial. În perioada medievală, Lipova a fost un oraş înfloritor, mai dezvoltat decât Aradul, iar negustorii din întreg Imperiul Otoman au trecut prin Lipova, unde au încercat să-şi vândă produsele.

Turcii au lăsat moştenire oraşului arădean un bazar cât şi canalizarea, ambele încă funcţionale după mai bine de patru secole. Lipova a fost menţionată pentru prima oară într-un document al Cancelariei Regale a Ungariei, în anul 1245. De-a lungul anilor Lipova a fost disputată între habsburgi şi otomani. În 1550, turcii au atacat Cetatea Lipova, pe care au cucerit-o după lupte puternice, au pierdut-o şi apoi au recucerit-o din nou, apoi au transformat-o în Sangeac turcesc în cadrul Paşalâcului Timişoara.

În anul 1595 Lipova a ajuns sub ocupaţia armatelor transilvănene şi în 1599 a fost, pentru scurt timp, cucerită de către Mihai Viteazul. Între 1616-1669, Lipova a devenit din nou sangeac turcesc pentru 53 de ani. Lipova a rămas sub dominaţia otomană până în 1718, când a fost eliberată de austrieci. Istoricii spun că Bazarul datează din a doua etapă a stăpânirii otomane. El a fost construit în perioada 1637-1672, ca o necesitate pentru comercianţii din Cetatea Lipovei şi cei care au venit din centrul Europei, Ţările româneşti şi din întreg Imperiul otoman.

Din construcţia iniţială au fost menţinute multe elemente, printre care faţada decorativă cu fronton triunghiular, arcadele şi pilaştrii în dosul cărora există un larg pasaj pentru cumpărători. În centrul clădirii se găseşte un frontispiciu triunghiular, decorat cu cinci discuri ceramice care par a fi de provenienţă mai târzie. Sub bazar se pastreaza o uriasa pivnita, folosita initial pentru magazii. Bazarul se află într-o stare deplorabilă la ora actuală.

Primăria Lipova nu a fost și nu este deloc interesată să-şi conserve trecutul. Clădirea este utilizată şi astăzi ca spaţiu comercial, fiind făcute tot felul de modificări de prost gust asupra monumentului de către micii comercianți care dețin spații aici. Bazarul este situat în Piața Libertății, la nr.6, undev în capătul Străzii Nicolae Bălcescu. Interesant este că în acest oraș din vestul țării s-a păstrat acest bazar iar în Dobrogea, atâta vreme sub dominație otomană, nu s-au păstrat, ceea ce dă valoare bazarului din Lipova.

Lipova, în limba maghiară - Lippa, în limba germană –Lippa, este un oraș din județul Arad, care include și localitățile: Radna și Șoimoș, fiind situat pe ambele maluri ale râului Mureș, la intrarea acestuia în Câmpia Aradului, la poalele Munților Zarandului. Prima atestare documentară a orașului Lipova datează din anul 1314 sub denumirea de Lipva. La recensământul din anul 2011 orașul număra 10313 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 11236 locuitori) dintre care: români – 86,85%, maghiari – 2,71%, romi – 1,19%, germani – 1,19% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a orașului arădean Lipova astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 70,71%, romano catolici – 6,175, penticostali – 10,49%, baptiști – 2,16% și restul – nedeclarată sau altă religie. Câteva dintre atracțiile turistice ale acestui oraș sunt:

  • Muzeul Orășenesc Lipovaînființat în anul 1952 și adăpostit în Castelul Misici, construit în secolul al XIX-lea
  • Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, la a cărei ridicare a contribuit, potrivit tradiției, și domnul Țării Românești, Basarab I
  • La Ruga, monument de piatră și marmură ridicat în anul 1933 ce amintește de mișcările populare din anul 1744 îndreptate împotriva unirii cu Roma și împotriva stăpânirii habsburgice.
  • Vechea școală românească, construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, cuprinde elemente de stil baroc
  • Bazarul turcesc
  • Stațiunea balneo-climaterică Lipova,situată la o distanță de 3 km de centrul orașului, pe cursul pârâului Șistarovăț. Băile sunt recomandate pentru afecțiuni ale tubului digestiv și afecțiuni cardio-vasculare.
  • Mănăstirea și Biserica de pelerinaj “Maria Radna”
  • Cimitirul eroilor
  • Monumentul Eroilor Români și Francezi din Războiul pentru Reîntregire. Monumentul a fost înălțat în 1921 și se află la câțiva kilometri est de Radna, pe șoseaua către Deva. A fost restaurat în vara anului 2008.
  • Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial. Opera comemorativă este amplasată în incinta UM 01191, fiind dezvelită la 7 octombrie 1990.
  • Cetatea Șoimoș, atestată documentar pentru prima dată în anul 1278.
  • Biserica Buna Vestire”, ridicată în secolul al XVIII-lea

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/02/montaigu-vendee-franta.html

    

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->