Biblioteca de artă și Muzeul memorial Iosif Keber este un important obiectiv cultural și monument istoric de importanță locală din municipiul Târgu-Jiu, secție a Bibliotecii Județene “Christian Tell” Gorj. Municipalitatea tocmai a pus la bătaie suma de aproape două milioane lei pentru renovarea clădirii construite în anul 1932. Clădirea a aparținut pictorului Iosif Keber și este situată pe Strada 11 Iunie 1848, la nr. 67. Casa este un punct important  pe harta turistică a Târgu-Jiului, din perspectiva stilistică a construcției proiectată de arhitectul Iulius Doppelreiter. Atelierul de lucru al pictorului era la etaj fiind prevăzut cu luminator în acoperiș. Cu doar câţiva ani înainte de moartea sa, pictorul Iosif Keber a donat Muzeului Judeţean Gorj pe data de 29 septembrie 1981 multe din lucrările sale dar și ale fiului său Adrian, decedat timpuriu. În urma decesului pictorului, neexistând moştenitori, casa în care locuia a intrat în domeniul public al judeţului, prin Decizia 210/1990 a Prefecturii Gorj, devenind sediul secţiei de Artă a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell“, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj. Doar Iosif Keber a donat bibliotecii peste șase mii de volume, în majoritate de artă, și albume de pictură de mare valoare, astfel că Biblioteca de artă Iosif Keber a devenit una dintre cele mai importante și mai ample din țară.

Iosif Keber a fost un pictor român, specializat în pictura bisericească și 

restaurarea lăcașurilor de cult, care s-a născut la data de 30 iulie 1897 la Târgu-Jiu, într-o familie de evrei de origine flamandă, și a decedat la data de 19 aprilie 1989. Din cauza faptului că evreii erau considerați străini, Iosif Keber și familia sa au avut multe probleme de-a lungul vremii. A studiat la gimnaziul „Tudor Vladimirescu” (astăzi colegiu național), unde i-a fost descoperit talentul pentru pictură de către profesorul său, Liviu Popa. În anul 1912 a obținut o medalie de aur într-un concurs organizat între licee. După terminarea liceului s-a înscris la cursurile Școlii de arte frumoase din Bucuresti, unde i-a avut ca profesori pe George Demetrescu Mirea și Costin Petrescu. Încă de pe băncile Școlii de Arte Frumoase de la București, Iosif Keber s-a făcut remarcat prin diversitatea stilurilor adoptate și prin stilul propriu pe care îl impregna pe material. A făcut pictură monumentală, gravură, desen, peisaj, portret sau natură statică. Studiile și le-a desăvârșit, însă, în străinătate, acolo unde s-a specializat în pictura bisericească. Enumăr mai jos câteva dintre lăcașurile de cult unde a pictat Iosif Keber:

  • Biserica Precupeții Vechi, din București
  • Schitul Darvari – București
  • Catedrala “Sfinții Voievozi” din Târgu-Jiu
  • Biserica „Sfinții Apostoli” din Târgu-Jiu
  • Iconostasul bisericii mari de la Mănăstirea Dealu
  • Catedrala ortodoxă Rădăuți

Iosif Keber s-a stins din viață, lucrând la șevalet, la 19 aprilie 1989, și a fost înmormântat în cripta familiei din cimitirul Bisericii din Vădeni (Sișești), Târgu-Jiu. În amintirea sa, o stradă din Târgu Jiu a primit numele Iosif Keber.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/03/maroc.html

  

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->