Deasupra admiri o veche carte poștală reprezentând Biserica de lemn și Biserica reformată din orașul maramureșean Ulmeni, județul Maramureș.

Biserica de lemn din orașul Ulmeni, județul Maramureș (1), este un monument istoric ce datează din anul 1700 și are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.  În curtea bisericii se află o troiță ce ne oferă informații despre edificarea bisericii. Potrivit inscripției, COVACIU MASTEIU, „ născ. 1844 a an.1895...”a suportat cheltuielile aferente reansamblarii bisericii donate de credinciosii localitatii Somcuta Mare, care isi ridicasera o biserica noua. Biserica de lemn a fost transportata cu carutele de locuitorii satului Ulmeni. În anul 1895 unul dintre credincioșii localității, Matei Covaciu, bine situat, proprietar la trei mori pe Someș, moștenitor de pământ și vite multe, cumpără biserica de lemn din Șomcuta Mare, angajează pe antreprenorul Babici din Șomcuta Mare ca să o transporte și să o construiască din nou,  așa cum a fost în Șomcuta, în aceeași formă și dimensiuni, cu excepția turnului, a cărui înălțime e mai mică cu doi metri; biserica s-a cumpărat cu tot ceea ce a fost în ea: iconostase, șfeșnice și o orgă. În semn de recunoștință acest localnic a fost înmormântat, în fața bisericii.

În cadrul procesului de reclădire biserica a suferit modificări; a fost tencuită atât în exterior, cât și în interior, fiind înfundat și foișorul turnului. Acoperișul bisericii este confecționat din șindrilă, iar ușa de intrare este frumos ornată. Iconostasul este de o rară frumusețe. Fiecare pictură este încadrată în ornamente în relief. Ușile împărătești sunt realizate sub forma unor traforuri, viță de vie cu ciorchini, ce susține medalioane cu figuri de sfinți. Nu se cunoaște numele pictorului, se presupune că ar fi fost un italian. Altarul are un chivot aurit frumos decorat cu motive florale. În turnul clopotniță din fața bisericii sunt montate două clopote turnate în secolul al XX-lea. Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din Ulmeni e situată pe strada Petre Dulfu, numărul 36; județul Maramureș și aparține zonei etnografice Ținutul Codrului-o zonă cu un caracter preponderant rural, explicabil prin apartenența de-a lungul timpului la mai multe unități administrative și absența unui centru urban; biserica este amplasată în centrul localității și este mărginită de artera principal-strada Petre Dulfu (fosta stradă Principală) și de strada Unirii (fosta stradă „Dintre biserici”. Biserica a rămas nefolosită odată cu darea în folosință a noii biserici ortodoxe,  în acest răstimp șindrila s-a degradat lăsând apa să pătrundă în interior. Semne de degradări se văd în tavanul pronaosului unde tencuiala executată pe suport de trestie a căzut pe alocuri. La începutul anului 2019 a demarat acțiunea de refacere a învelitorii în cadrul unui proiect de intervenție în regim de urgență, susținut financiar de Consiliul Județean Maramureș.

Biserica reformată din orașul Ulmeni, județul Maramureș (2) a fost construită între anii 1809 și 1811 de Korda Anna, care a plătit și construcția parohiei și indemnizația preotului. După anul 1850 biserica intră în declin, pentru ca în anul 1859 să se dărâme casa parohială, ce a fost reconstruită în 1909 de doamnele Péchy și Dégenfeld Mária. În turnul înalt de 16 etrim sunt două clopote, cel vechi fiind comandat de Korda Anna, în memoria soțului ei Toldalagi László. În urma reconstrucției din anul 1912 biserica are 100 de locuri.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/08/bystrzyka-klodzka-polonia.html

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->