Biserica evanghelică fortificată din municipiul Codlea, județul Brașov, a fost construită începând cu secolul al XIII-lea fiind situată în piața centrală a orașului. Ansamblul monumental este înscris în lista monumentelor istorice și cuprinde biserica evanghelică și incinta fortificată. Din construcția romanică se mai păstrează doar portalul de vest. În absența unor cercetări arheologice exhaustive, este greu de stabilit astăzi dacă biserica inițială a fost construită în formă de bazilică sau de biserică sală. Portalul cu trei retrageri succesive, cu arc plincintru, are pereții formați din colonete cărora le este atașată o friză de capiteluri cu decorație de palmete și figurine umane. În secolul al XV-lea biserica romanică a fost transformată într-o biserică sală gotică. Corul este prevăzut cu o absidă 5 x 8 metri și cu o boltă în leagăn cu penetrații, cu nervuri de cărămidă dispuse în formă de plasă. Nervurile pornesc de la console decorate diferit. Sacristia din nordul corului se dezvoltă pe două niveluri și are bolți în formă de plasă, cu nervuri din cărămidă.

Biserica are în sala bisericii un valoros tavan casetat, format din 252 panouri pictate, realizat de meşterul făurar şi pictorul Johannes Stolz care-şi pictase autoportretul într-unul din pătrate. Cu ajutorul subvenţiilor de stat şi cu aportul enoriaşilor, tavanul a fost consolidat, iar pictura a fost reîmprospătată de către pictorul artist Eduard Morres. În sud-estul bisericii se ridică turnul clopotniță, un donjon  masiv care, prin completări succesive, a ajuns să aibă pereți de 5 m grosime. O incintă fortificată de formă poligonală înconjoară biserica. Ea a fost realizată la începutul secolului al XV-lea, după anul 1420, respectiv în urma primelor invazii turcești. Zidul de incintă are o înălțime de 8–10 m, iar grosimea sa ajunge până la 2 m. În partea coamei a fost prevăzut cu goluri de tragere și aruncare. În partea interioară au fost construite camere de provizii. Turnul primește în anul 1892 aspectul actual neogotic.

În anul 1892, acoperişului i s-a dat forma cunoscută azi, cu ferestre neogotice conform unui proiect al ing. Josef Nekolni, o scară interioară nouă prin bunăvoinţa lui Christian Boltres şi un paratrăsnet construit de către meşterul tinichigiu Weber din Braşov. Din 1906 datează ceasul din turn, cu mecanism acţionat electric şi cu cadrane de ceas iluminate electric. Până în 1892, turnul clopotniţă dispunea de trei, iar din octombrie 1892 de patru clopote, sunând în acordul Do major. Deoarece trei din aceste clopote au fost topite în Primul Război Mondial, comunitatea a comandat în 1923 alte trei clopote la aceeaşi firmă de unde au fost achiziţionate şi primele – firma Seltenhofer. Turnul cu ceas nu este atașat de biserică. Altarul, opera lui Johannes Bartel din Brașov, înălțat în anul 1904, este de asemenea neogotic. Amvonul este datat 1841. Orga barocă din Codlea este de o valoare artistică şi muzicală deosebită, fiind achiziţionată în anul 1709. Orga dispune de 2000 de tuburi, două manuale şi 28 registre, fiind recondiţionată în anul 1986 și este opera maestrului Prause din Silezia. Între anii 1828 și 1830 s-a construit primăria, ea fiind alipită turnului clopotniță. Incinta fortificată se constituie într-o veritabilă cetate bisericească înconjurată de ziduri de fortificaţie şi bastioane. Se disting cele două bastioane (al ţesătorilor şi dogarilor din partea de nord), înaltul zid de apărare cu strajă şi cu majoritatea  cămărilor de provizii ce prezintă şi astăzi forma iniţială. Alte părţi ale cetăţii bisericeşti, de-a lungul secolelor, au suferit transformări sau au fost demolate şi înlocuite cu alte edificii, mai adecvate cerinţelor timpurilor.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/09/padova-italia.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->