Biserica (capela) militară din municipiul Focșani este un mic lăcaș ortodox de cult, înghesuit între blocuri masive de locuințe, pe Bulevardul Unirea, fost Carol, la nr. 22. Biserica, având o o vechime de aproape două secole, a fost construită de familia boierească Robescu și poartă hramul “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Pe vremuri biserica era bine pusă în valoare în sensul că nu era înconjurată de blocurile înalte de locuințe. În vecii vecilor nu s-ar fi gandit familia Robescu că o eventuală schimbare de regim politic ar putea periclita însăşi existenţa lăcaşului de cult. Deşi comunismul ateu nu a demolat-o a avut grijă să ridice blocuri de două ori mai înalte decat biserica. Astăzi, indiferent din ce unghi ai vrea să fotografiezi biserica fundalul este afectat serios de blocurile lipsite de orice brumă de personalitate. Biserica a fost construită pe locul celei mai vechi cișmele din oraș construită de Constantin Brancoveanu în anul 1696. Așa cum spune și plăcuța de la intrarea în biserică, aceasta a fost înălțată în anul 1815 de biv vel serdar (comandant de oaste) Costache Robescu, pe vremea domnitorului Ioan Gheorghe Caragea Voievod. Și dacă în acea vreme multe dintre biserici erau construite din lemn aceasta a fost construită din cărămidă cu temelia de piatră. Costache Robescu a fost primul perfect al județului Putna iar această biserică era singura capelă militară care slujea Garnizoanei Focșani. Acesta este și motivul pentru care în anul 1895 prefectul și totodată senatorul Iancu Robescu cedeaza biserica Ministerului de Razboi. Biserica a trecut prin multe și a văzut multe. A fost afectată de incendiul din 1853 care a afectat orașul și în urma căruia au fost distruse icoanele, catapeteasma și podoabele. Catapeteasma a fost refăcută prin sculptare în lemn de stejar. După primul război mondial biserica a primit în dar un clopot făcut dintr-un tun german capturat de armata română. Au urmat alte cutremure și amenințarea comunistă de a o demola complet. Biserica a scăpat de amenințarea comunistă datprită preotului de atunci – Bălănuță, nimeni altul decât tatăl actriței Leopoldona Bălănuță.

Ca evenimente petrecute aici putem menționa:

  • 6 decembrie 1832 – slujba oficiala de primire a generalului Kisseleff.
  • 21 septembrie 1845 - cununia printului Gheorghe Bibescu, domnul Munteniei, cu Maritza Vacarescu, nas fiind Mihai Sturza, domnul Moldovei
  • 1921 – aici au fost adapostite pentru o noapte osemintele Ecaterinei Teodoroiu înainte de a fi duse la Târgu Jiu și s-a oficiat un serviciu religios în memoria ei.
  • 1948 – biserica redevine biserica de mir.
  • 26 octombrie 2014 - resfintirea bisericii

La intrarea în biserică se găsesc mormintele întemeietorilor acestui lăcaș de cult marcate printr-o placă de marmură. Interiorul bisericii nu este mare însă nu poți să nu remarci picturile viu colorate de pe pereți precum și icoanele prezente prin biserica sau scaunele pentru enoriași. Picturile interioare sunt opera pictorilor Vasile Carp și a ucenicului Adrian Munteanu și sunt realizate în tehnica fresco.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/savona-italia.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->