Bierica romano-catolică “Înălțarea Sfintei Fecioare” din satul Moftinu Mare, comuna Moftin, județul Satu Mare, este un monument istoric și arhitectonic vizibil de la mare depărtare și din orice direcție. Edificiul monumental a fost conceput după un plan minuţios: faţada are trei axe şi cornişe proeminente pe cei şase pilaştri în stil doric. Între pilaştri sunt aşezate cele trei uşi şi ferestrele cu cornişe arcuite, de aceeaşi dimensiune cu ferestrele navei. La etajul următor, turnul este înzestrat, conform regulilor arhitecturii clasice: la primul nivel pilaştri au capitel ionic iar la al doilea, capitel corintic. Turnul cu ceas are o coroană în formă de bulb de ceapă, cu lanternă. Decoraţiile turnului sunt repetate pe peretele navei. Bolta navei şi a sanctuarului este sferică. Tabernacolul altarului principal a fost realizat la Viena pentru catedrala din Satu Mare, fiind donat ulterior bisericii din Moftinu Mare de către episcopul Hám János. Structura altarului este simplă, numai timpanul realizat din cornişă evidenţiază pictura monumentală, care reprezintă Înălţarea la cer a Sfintei Fecioare. Pictura este realizată de meşterul vienez Heinrich Bauer în 1864. Pe absida sanctuarului, sub geamuri, au fost realizate reprezentări ale apostolilor. Amvonul şi cele două altare secundare au fost confecţionate în secolul al XIX-lea. Parohul satului este menţionat în dijmele papale încă în anul 1332, iar în secolul al XV-lea este documentată pentru prima dată biserica dedicată Sfântului Ladislau. Pe parcursul secolului al XVI-lea, comunitatea a devenit protestantă. În secolul al XVIII-lea, Alexandru Károlyi a mutat familiile protestante în altă localitate, colonizând în locul acestora şvabi. Biserica construită pentru noua parohie a fost fondată în anul 1724 dar a fost distrusă în urma unui incendiu, în anul 1791. O a doua biserică a fost realizată după planul lui Joseph Bitthauser, între anii 1793–1795.  Pictura este realizată de meşterul vienez Heinrich Bauer în 1864. Pe absida sanctuarului, sub geamuri, au fost realizate reprezentări ale apostolilor. Amvonul şi cele două altare secundare au fost confecţionate în secolul al XIX-lea. Moftinu Mare sau Groapa, în limba germană - Großmaitingen, în limba maghiară – Nagymajtény, este un sat de 900 locuitori din comuna Moftin, județul Satu Mare.

Moftin este o comună în Județul Satu Mare compusă din următoarele sate: Domănești, Ghilvaci, Ghirolt, Istrău, Moftinu Mare, Moftinu Mic (reședința) și Sânmiclăuș. La recensământul din anul 2011 comuna număra 4293 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 4328 locuitori), dintre care: români – 53,69%, maghiari – 26,48%, romi – 9,64%, ucrainieni – 2,14%, germani – 4,51% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei săt-mărene Moftin astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 40,81%, romano catolici – 19,21%, reformați – 18,44%, penticostali – 1,65%, greco catolici – 15,69% și restul – nedeclarată sau altă religie. Atracțiile turistice ale comunei sunt: Biserica romană-catolică „Maica Domnului” din satul Moftinu Mare, construcție 1793 – 1797, monument istoric și Rezervația naturală „Heleșteele de la Moftinu Mic” (125 ha).

Localitatea Moftin este strâns legată, din punct de vedere istoric, de numele marelui voievod Mihai Viteazu. În vara anului 1601 Mihai Viteazul şi-a stabilit tabăra la Moftin pentru 20 de zile pregătindu-se pentru pentru bătălia de la Gurăslău, ultima sa victorie. Oastea lui Mihai Viteazu număra 16000 de suflete dintre care 8000 de călăreți. În ziua de 31 iulie 1601, au sosit în tabăra de la Moftin şi 2000 de silezieni conduşi de generalul Rothal. În memoria marelui voievod, şcoala din Moftinu Mic se numește Mihai Viteazu, iar în localitate s-a amenajat un monument care amintește de scurta ședere a lui Mihai Viteazu pe aceste meleaguri.

***

https://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2018/12/bois-de-lessines-belgia.html

   

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->