Biserica unitariană din localitatea Rimetea, județul Alba, este un lăcaș de cult aflat pe teritoriul comunei cu același nume. Prima menționare a bisericii localității este din anul 1332, când preotul György este menționat în lista dijmelor papale. Credincioșii catolici au trecut la unitarism în timpul Reformei, împreună cu biserica lor. Edificiul actual datează din secolul al XVIII-lea, reconstruit după 1796, purtând amprenta stilului arhitectului Türk Antal, după modelul bisericii unitariene din Cluj. Pe peretele bisericii se poate citi anul 1700, iar pe zidul de apărare, deasupra intrării anul 1870. Biserica este înconjurată de un zid de apărare şi, dincolo de el, de câţiva stejari încovoiaţi. Cadrul e profund pitoresc şi arhaic, intim, fără proporţii uriaşe, aşa cum la multe fortificaţii din Transilvania găseşti. Spaţiul dintre ziduri este, aici, neobişnuit de îngust, chinuitor chiar pentru claustrofobici. E ca un coridor, dar te simţi cumva protejat în această strâmtoare cu pereţi groşi, iar dacă te ridici pe vârfuri, poţi chiar să vezi satul prin vechile orificii de tragere.
Ridicată la finalul secolului al XVIII-lea, în stil baroc târziu, biserica avea, deci, rol de apărare. Turnul cu ceas, masiv, pe care-l vezi de la distanţă şi care domină tot şesul de sub Piatra Secuiului pare a fi, totuşi, mai vechi decât restul bisericii. A fost refăcut între 1828-1829, primind actualul acoperiş cu coif baroc. Nava şi corul corespund stilului secolului al XVIII-lea, iar bolţile sunt decorate cu stucaturi rococo, în contrast puternic cu solemnitatea exteriorului. E grandioasă şi orga, datată 1821, dar mai ales amvonul, cu un splendid baldachin din lemn.
Rimetea, până în anii '60 - Trascău, în limba maghiară -Torockó, în limba germană - Eisenmarkt, Eisenburg, Traschen, este o comună din județul Alba, care include și satul Colțești. La recensământul din anul 2011 comuna număra 1126 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 1213 locuitori) dintre care: români – 12,96%, maghiari – 85,07% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei Rimetea astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 13,76%, romano catolici – 3,9%, reformați – 5,15%, unitarieni – 71,4%, martorii lui Iehova – 2,75% și restul – nedeclarată sau altă religie. Atracțiile tuirstice ale comunei sunt:
- Biserica unitarianădin satul Rimetea, construcție secolul al XVII-lea
- Biserica unitarianădin Colțești
- Fosta mănăstire franciscanăde la Colțești, construcție secolul al XVII-lea, monument istoric
- Cetatea Trascăuluidin satul Colțești, construcție secolul al XIII-lea
- Muzeul etnografic, din Rimetea
- Rezervația narurală "Cheile Vălișoarei"
- Rezervația naturală "Cheile Plaiului"
- Rezervația naturală "Cheile Siloșului" (3 ha)
- Piatra Secuiului
- Castrul roman de la Colțești
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/monede-dolari-canadieni-de-colectie-3.html
Răspunsuri