Bulevardul Alexandru Ioan Cuza este o veche și importantă arteră rutieră și pietonală din muncipiul Brăila. Prezint mai jos câteva obiective arhitectonice de pe această magistrală.

 

La nr. 136 se află Biserica Bulgara cu hramul Inaltarea Domnului. Prin ordinul nr. 7056 din 1 iulie 1868, Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice aproba cererea Comunitatii bulgare de a construi o biserica cu mijloace proprii, din caramida si piatra, in stil bizantin cu turle. Constructia Bisericii a inceput in anul 1872 si a fost terminata in anul 1882. Prin adresa nr. 19 din anul 1872, Epitropia Bisericii Bulgare din Braila informa Primaria Braila ca serviciul divin se va efectua de catre preoti bulgari alesi si platiti de Comunitatea bulgara. Planul Bisericii Bulgare elaborat de arhitectul Fr. Bonamelli a fost prezentat biroului tehnic al Primariei Braila pe 20 iunie 1872. Arhitectul orasului aproba planul sub conditia unor modificari in privinta grosimii peretilor de la fundament la suprafata, a boltei, a pilaștrilor de susținere si a stilului arhitectual, indicandu-se stilul bizantin in locul celui mixt bizantin-greco-roman. 

La nr. 63 a fost construită și încă se poate admira Baia Moderna, baie publica exploatata si intretinuta de Comunitatea Israelita. Conform actului de donatie nr. 3467, autentificat le tribunalul Judetului Braila la 19 noiembrie 1921, Lazar Predinger a donat Comunitatii Israelite din Braila un teren si o suma de bani pentru a construi si exploata o baie. Cladirea baii a fost construita in anul 1922 din piatra, beton armat si caramida si cuprindea subsol, parter si etaj. La subsol era baia cu aburi clasa a-II-a, doua vestiare, o sala de dusuri cu bazin de apa rece, o sala cu 6 cabine cu bai la cada si un hol. La parter si etaj avea o sala de intrare, sala de frizerie si pediqure, biroul baii, vestiare, camera de dusuri, bazin cu apa calda, doua sali de aburi, cu bazin apa rece, o sala masaj si un hol cu grup sanitar. Intregul imobil avea instalatie de lumina, apa si canalizare. In anul 1940 Comunitatea Istraelita a donat baia cu intreg inventarul ei cu terenul si toate constructiile, instalatiunile ce se afla pe ea primariei Municipiului Braila cu procesul verbal de autentificare nr. 2256 din 10 decembrie 1940 de la Tribunalul Judetului Braila Sectia I. Astfel baia a fost exploatata si intretinuta de administratia locala si a luat denumirea de Baia Romaneasca. 

La nr. 178 a fost construit Liceul Nicolae Balcescu. Imobilul Liceului Nicolae Balcescu a fost construit pe terenul donat de Primaria Municipiului Braila, in anul 1880, Ministerului Educatiei. Construit in anul 1886 din zidarie masiva, cu parter si etaj, imobilul avea doua corpuri: corpul 1 avea 26 sali de clasa, laborator, biblioteca si cancelarie, corpul 2 avea sala de gimnastica. Intretinerea o facea Ministerul educatiei prin Comitetul Scolar. Solemnitatea inaugurarii localului a avut loc pe 7 decembrie 1886; la care a participat Dimitrie D. Sturdza, ministrul Instructiunii Publice, Spiru Haret, secretar general si Aug. Laurian. Bulevardul Alexandru Ion Cuza este o frumoasă arteră brăileană pe care se poate admira frumoase clădiri vechi dar și clădiri noi. Nu ne rămâne decât să vizităm acest bulevard.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2013/07/adlwang-austria.html

   

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

  • Am terminal liceul la Colegiul  "Nicolae Balcescu "Braila.

    • Sa fiti sanatoasa, va felicit!

  • 8591305262?profile=RESIZE_710x

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->