Stroești este un sat al comunei Mușătești din județul Argeș, situat în centrul locuibil al văii Vâlsanului (rezervație naturală cu o suprafață de 10000 ha). Satul Stroești este așezat la 37 km depărtare de Pitești și la 20 km de Curtea de Argeș pe DJ703I Merișani - Brădet.In ziua de 18 martie a anului 1500, Dragomir din Stroești - Argeș intra în cetatea Sibiului cu șapte poveri de crap și două poveri de știucă. La intrarea in oraș plătește taxa de intrare numită vigesima și slujbașul de la vamă îl trece în registru. Acest registru s-a păstrat și a devenit primul document scris în care se consemnează existența satului.

La data de 30 iulie 1972 s-a fondat Societatea Cultural - Științifică „Stroești – Argeș.Scopul principal al acesteia este acela „răspândi cultura și știința în rândul populației satelor de pe valea Vâlsanului cu precădere în satul Stroești, de a stimula creația cultural – științifică locală și de a antrena locuitorii acestor sate la activități culturale”. Această societate continuă tradiția vechilor societăți culturale „Murmurul Vâlsanului” înființată în 1909 și „Luminarea Poporului” înființată în 1910, cu sediul în comuna Stroești – Argeș. Activitatea neîntreruptă a Societății Cultural - Științifice „Stroești – Argeș” se materializează în:

  • Organizarea Sesiunilor Cultural - Științifice de Vară „Stroești – Argeș” ce se desfășoară anual în ultima duminică a lunii iulie
  • Organizarea de excursii prin tară in perioada 1972 – 2008
  • Organizarea de expoziții personale și de grup
  • Publicarea de cărți, reviste, broșuri care au făcut satul cunoscut atât in tară cât și străinătate
  • Cercetarea științifică
  • Activități artistice.

Mușătești este o comună din județul Argeș, care include și satele: Bolovănești, Costești-Vâlsan, Prosia, Robaia, Stroești, Valea Faurului, Valea lui Maș, Valea Muscelului și Vâlsănești. Comuna se află în partea central-nordică a județului, pe malurile râului Vâlsan, la poalele Munților Făgăraș și este  străbătută de șoseaua națională DN73C, care leagă Curtea de Argeș de Câmpulung Muscel. La recensământul populației din anul 2011 comuna număra 3870 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 4214 locuitori), dintre care: români – 96,4%, romi – 1,13% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei argeșene Mușătești astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 96,79% și restul – nedeclarată sau altă religie. În comuna Mușătești se află două monumente istorice de arhitectură de interes național: biserica de lemn “Sfinții Voievozi” (1727) din Valea Faurului; și schitul Robaia, ansamblu cuprinzând biserica „Sfântul Gheorghe” (1644, reconstruită în 1996–2007), stăreția (1935), zidul de incintă și turnul-clopotniță (secolele al XVII-lea–al XIX-lea). În rest, alte șase obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor de interes local, toate clasificate ca monumente de arhitectură: biserica de lemn “Sfântul Nicolae” (începutul secolului al XIX-lea) din satul Robaia; biserica „Sfântul Nicolae” (1804) din Costești-Vâlsan; ateneul popular (1920) din Mușătești; biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1840); și casele Ban (1820); și Onițoiu (1920), toate trei din satul Vâlsănești.

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/07/neustadt-baden-wurttemberg-germania.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->