Cafeneaua Transilvania din municipiul Brașov a fost locul de întâlnire al brașovenilor, al tuturor românilor și nu numai, fiind situată la parterul clădirii unde astăzi este Rectoratul Universităţii Transilvania. Grădina sa de vară avea mesele desfăşurate până în mijlocul carosabilului. Clădirea Rectoratului a fost construită în stil neorenascentist după proiectul arhitectului Peter Bartesch între anii 1881-1885, în stil neorenascentist, cu picturi "sgraffito". Inițial, aici a fost Palatul Oficiului de Pensii, instituție care a închiriat parterul restaurantului Transilvania şi Poştei (până în 1900, când s-a construit noua clădire a Poştei). Etajle I și II au fost închiriate Prefecturii, în acest imobil fiind amenajată și locuința prefectului județului. După cel de-al doilea război mondial, în clădirea Rectoratului a fost Sfatul Popular al Regiunii Brașov, iar în anul 1968 imobilul a fost dat în administrarea Universității din Brașov. Clădirea Rectoratului a fost clasata monument istoric de importanță națională și este situată pe Bulevardul Eroilor, denumiri vechi: Bulevardul Ferdinand sau Strada Principele Carol, la nr.29.  

Clădirea este formată din parter și 2 etaje, fiecare cu particularitățile proprii, astfel:

  • Parterul - inspiră putere, soliditate cu aspectul de construcție din piatră și bolte în zona ferestrelor.
  • Etajul 1- registrul care transmite senzația de eleganță, cultivat.
  • Etajul 2 - aristocrație cu picturile "sgrafitto" dând impresia unor însemne heraldice sau înclinația spre arte frumoase. 

Clădirea are o arhitectură deosebită și poate constitui un punct de atracție pentru turiști, un element de mândrie pentru brașoveni, precum și un punct de plecare pentru o plimbare în centrul Brașovului. 

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2014/09/padova-italia.html

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->