Șcheii Brașovului, colocvial Șchei, în limba germană - Belgerei, mai recent Obere Vorstadt, în limba maghiară - Bolgárszeg (în traducere din maghiară "Bulgărimea"), este un cartier din municipiul Brașov. Această zonă a orașului, cu aspect mai mult rural, este constituită în special din case mici construite de-a lungul unor străzi înguste, cu grădini pe partea dinspre munți. În această zonă sunt păstrate cele mai vechi case ale Brașovului, acestea datând încă din secolul al XVII-lea.

La acestea se poate observa încă vechiul stil arhitectonic, vechile porți și ferestre, acoperișurile neobișnuite pentru zilele de astăzi. Acest cartier are probabil cele mai multe străzi de piatră cubică din întreg Brașovul, străzi extrem de înguste, dar care îi fac pe oameni să își imagineze lumea pitorească de acum câteva sute de ani.

Străzile acestui vechi cartier urcă spre dealuri, iar în capătul Șcheiului se află un drum de pietriș care merge spre Pietrele lui Solomon, loc în care brașovenii se adună la picnicuri și la diferite sărbători locale. Cartierul Șchei este alcătuit din străzi mici, înguste, pe marginea cărora se găsesc sute de case micuțe, grădini pline de flori și de pomi fructiferi și locuitori extrem de liniștiți care se bucură zi de zi de priveliștea munților care îi înconjoară. Întregul ansamblul urban cu acest nume este monument istoric.

De-a lungul timpului localitatea a fost menționată sub diferite nume: „Șchei” (1595) Bolgarszek (1611), Scheu Brașovuluiorașul Schei lângă Cetatea Brașovolui (1700), Bolgarsek, Șchei de lângă Brașov (1701), Șchiiaii Brașovului (1708), Bolgaria Brașovului (1723), Șchei lângă cetate Brașovului unde-i zic Bolgara, Șchiai (1724), obștea din Bolgarseghi (1773), sărăcimea obștii Bolgarsegului (1774), Bolgarsec, Biserica Bolgarseghiului (1813),

Bolgarsechi (1816),  Bolgarsăchiu (1817).

Sextil Pușcariu consideră că cei ce cred că Șcheii e numele ce s-a dat unui cartier al Brașovului după salahorii bulgari veniți să lucreze la zidirea Bisericii Negre în secolul al XIV-lea comit un anacronism (comunitatea română a Scheiului era constituită înainte de venirea acestor bulgari) „Cu toate acestea, unii istorici continuă să pună începuturile Șcheilor in legărură cu venirea acestor bulgari prin faptul că numele lor de „bulgari” n-ar trebui luat în sens etnic, ci geografic”. Chiar dacă originea Șcheilor Brașov este românească, este posibil ca prezența slavilor, incluzând pe bulgari, să fi fost păstrată în denumirea de șchei.

Aici exista, cu mult înainte de înființarea cetății Brașovului medieval, o veche așezare românească cu numele Cătun, ai căror locuitori din vechime erau apărătorii cetății de pe Tâmpa. Această așezare a continuat să existe și după înființarea cetății Brașov, dar după înălțarea zidurilor și a bastioanelor (1455) a rămas în afara incintei. Așezarea de sub cetatea Tâmpa sau „Cătunul” din Șchei este vatra românilor brașoveni. În cătun locuiau paznicii din afara cetății care tocmai din cauza acestei îndatoriri militare erau numiți șchei, adică „iobagi iertați” de stăpânii cetății. Locuitorii Șcheilor nu puteau intra în cetatea Brașovului decât la anumite ore și trebuiau să plătească o taxă la poartă pentru a avea privilegiul de a-și vinde produsele în oraș. În acest cartier se găsesc importante monumente de cultură și arhitectură ale municipiului Brașov, toate cu statut de monument istoric.

  • Biserica Română Ortodoxă Sfântul Nicolae datează din anul 1292 și este socotită pe bună dreptate „catedrala românilor din Țara Bârsei.
  • Prima școală românească, în imediata vecinătate a Bisericii Sfântul Nicolae (construită 1495) ilustreaza vechimea invățământului brașovean in limba română.
  • Biserica Evanghelică este situată pe Strada Prundului la nr. 3. Pe aceiași stradă la nr. 4 s-a născut poetul Ștefan Octavian Iosif.
  • Biserica Sf. Treime - Pe Tocile (datată 1813)

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/03/montelimar-franta.html

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->