Castelul Mocioni din localitatea Bulci, comuna Bata, județul Arad este o clădire veche, cu statut de monument istoric, cu urgente nevoi de renovare. Localitatea Bulci număra aproximativ 110 locuitori și a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1225. Amplasat într-un parc imens, pe malul Mureșului, castelul Bulci este una din cele mai impozante construcții de acest fel. Pe două din fațadele clădirii se află terase cu blazoanele familiei sculptate în relief, care au supraviețuit distrugerilor de după al doilea război mondial. Corpul central are o frumoasă sală de arme, cu un splendid șemineu, iar în parc se afla o seră. Domeniul Bulci a fost cumpărat în 1858 de catre Anton Mocioni de Foen. Domeniul și castelul au fost moștenite de Zeno (1842-1905), plătindu-i în schimb fratelui său Victor - care și-a petrecut viața în strainatate - o rentă anuală de 10 000 florini aur. În timpul ultimilor doi proprietari - Anton și fiul său adoptiv Ioan Mocsony-Stârcea - castelul din Bulci a cunoscut o viață intensă, aici venind adesea la vânătoare regele Carol al II-șea, al cărui maestru de vânătoare era Anton. După 1940, au fost amenajate camere speciale pentru regina mamă Elena și regele Mihai I, care în 1943, prin intermediul lui Ioan Mocsony, va achiziționa castelul contelui Huniady de la Savârsin. Castelul de la Bulci a fost naționalizat și transformat în 1949 în sediu al G.A.S. din localitate.
Ulterior, aici a fost amenajat un preventoriu TBC. În prezent, după finalizarea procesului privind retrocedarea în 2012, ansamblul se află în administrarea Primăriei Arad. Astăzi ansamblul are ca element-cheie central clădirea reședinței Mocioni, impresionantă prin eleganță și masivitate, deservită de o serie de anexe (casa servitorilor, grajduri, garaj de mașini, seră) și înconjurată de amplul parc dendrologic. Ultimul descendent al familiei Mocioni, Antoniu II Mocioni, a devenit în contextul României Mari maestru vânătorilor regale. Acesta intervine asupra ansamblului moștenit în 1908, aducându-l la forma vizibilă de astăzi, reamenajând inclusiv spațiile interioare ale clădirii, pentru a deveni demne de găzduirea membrilor familiei regale și a cortegiului de vânătoare a acesteia. Tot Antoniu II va dezvolta treptat pitorescul aparte al parcului, îmbogățindu-l cu noi specii de arbori și cu o impresionantă seră, construită în 1912, în gustul specific al epocii.
Bata, în limba maghiară – Batta este o comună din județul Arad, care include și satele: Bacăul de Mijloc, Bulci și Țela. La recensământul din anul 2011 comuna număra 1088 locuitori,în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 1226 locuitori), dintre care: români – 93,01%, romi – 3,3% și restul – necunsocută sau altă etnie. Componența confesională a comunei arădene Bata se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 83,18%, romano catolici – 5,69%, penticostali – 7,35% și restul – nedeclarată sau altă religie. Castelul Mocioni din satul Bulci (sec. XIX) constituie singura atracție turistică a comunei Bata.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/02/montaigu-vendee-franta.html
Răspunsuri