Cazinoul din municipiul Arad este o clădire monument istoric, aflată pe Bulevardul General Dragalina nr. 27, ce a fost construită în stil neobaroc și neoclasic, fiind finalizată în anul 1872. De-a lungul anilor, clădirea a funcționat drept sală de expoziții, evenimente și cazinou. În momentele sale de glorie, clădirea reprezenta un loc frecventat de “lumea bună” a Aradului, dar şi de străini. Cazinoul din Arad a fost una dintre clădirile prin care au trecut multe personalităţi de altădată, cunoscute la nivel naţional. Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop, Ioan Suciu, Ioan Slavici sau primarul Salacz Gyula au fost unii dintre cei care au călcat pragul imobilului istoric. Interesant este că de această clădire se leagă şi momente din istoria unei mărci de bere cu o lungă istorie în România şi anume Timişoreana.

În cadrul unor evenimente organizate în acest loc, berea a primit o medalie de bronz şi una de argint. Cazinoul a avut iniţial o grădină de vară, ideală pentru perioadele calde din an. De asemenea, în faţa clădirii era amenajat un patinoar pe timp de iarnă. Cazinoul, în amploarea sa, este un reper arhitectural reprezentativ pentru prosperitatea și nonșalanța societății din perioada „La Belle Epoque”, când arhitectura de tip „Mica Vienă” era populară. Clădirea este redată în stil eclectic, în arhitectura acesteia regăsindu-se elemente neoclasiciste și neobaroce. Pe toate cele patru faţade pot fi observați pilaştri cu capiteluri corintice, cu o bogată ornamentaţie stucco. Clădirea Cazinoului este amplasată lângă actualul Parc al Copiilor din Arad.

La începuturi, acesta purta numele de Parcul Baross. Aici era cândva amplasată o fântână publică remarcabilă, cu o feronerie bogat ornamentată. În vremurile sale de glorie, Cazinoul era un punct turistic foarte atractiv pentru toți cei care frecventau malul râului Mureș și parcurile care se întindeau până în proximitatea Palatului Justiției (Parcul Baross și Salacz – actualul parc Eminescu). După anul 1990 edificiul a ajuns în proprietate privată. În anul 2007, în incintă a funcționat un restaurant și un club, însă nu a durat însă mult și clădirea a fost abandonată. În 2017, starea cazinoului era destul de proastă. Pereții clădirii au fost distruși, geamurile sparte și puținele piese de mobilier rămase au fost arse sau distruse de către oamenii străzii care își făceau veacul pe acolo.

În septembrie 2016, această clădire emblematică din Arad, compusă din teren în suprafață totală de 2990 mp și construcție a fost scoasă la vânzare, în urma unei executări silite, prețul fiind de 740000 EUR + TVA. Deși în luna august 2017 consilierii locali municipali au votat pentru ca Primăria să-și exercite dreptul de preemțiune asupra imobilului, deoarece aceasta nu și-a anunțat ferm în termen de 15 zile hotărârea de achiziționare, cazinoul s-a vândut unui privat. De fapt sunt 2 persoane din localitatea Pecica (tată și fiu). Cei doi dețin o firmă a cărei principal obiect de activitate este „Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice”, plus alte obiecte de activitate secundare, care stau binișor cu banii, deoarece nici nu s-a uscat bine semnătura pe contract că noul proprietar al Cazinoului Arad a și început renovarea impozantului monument istoric. La începutul anului 2018, noul proprietar al Cazinoului Arad a și început renovarea impozantului monument istoric.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/02/montaigu-vendee-franta.html

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->