Şcoala profesională de fete din municipiul Drăgăşani, județul Vâlcea, a fost înfiinţată în anul 1901, prin grija soţiei fostului prefect al judeţului Vâlcea, Laura Dimitrie Simulescu. Ea a funcţionat până în anul 1910 ca şcoală particulară.
Elevele urmau mai întâi cele 4 clase primare, după care la alegere timp de 2 ani se pregăteau pentru specialităţile: croitorie, lenjerie, menaj. În cei 2 ani ce urmau cursul primar, orele teoretice erau înlocuite cu ore practice, şcoala fiind dotată cu inventarul necesar uneia din cele trei specialităţi amintite.
Inclusă între şcolile profesionale de gradul I, şcoala a funcţionat până în anul 1937, când a fost transformată în Gimnaziul Industrial de Fete „Laura Dimitrie Simulescu” Drăgăşani, după care, între anii 1948 - 1949, în Şcoala tehnică profesională de fete „Laura Dimitrie Simulescu” Drăgăşani.Școala a organizat mai multe expoziții și un bazar permanent cu obiecte lucrate de eleve, dar a prezentat și multe spectacole artistice în sala de festivităţi a şcolii.
Trupe de teatru („Alhambra”, Opera Română, Teatrul Poporului, Teatrul Naţional Craiova, ş.a.) din întreaga ţară şi mari actori (Colea Răutu, Puiu Maximilian, Radu Zaharescu, Maria Antonova, Birlic, Dacian, Zoe Caraman, Radu Beligan, ş.a.) au susţinut spectacole în sala şcolii. Laura Dimitrie Simulescu a fost soția și moștenitoarea lui Dumitru Dimitrie Simulescu, mare proprietar din județul Vâlcea membru marcant al Partidului Liberal, fost prefect al județului și deputat. La moartea sa în 1906, Laura Simulescu a lăsat moștenire sume însemnate județului Vâlcea și orașului Drăgășani, unde a fondat Școala profesională de fete. Foarte putine din cladirile vechi ale orașului vâlcean Drăgășani au mai ramas in picioare... Cele mai multe au fost demolate in anii '80, profitandu-se de pretextul cutremurului.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/04/mauritania.html
Răspunsuri