Școala primară mixtă nr.2 de băieți din municipiul Buzău, denumire actuală Școala cu clasele I-VIII “Căpitan aviator Mircea T. Bădulescu” este una dintre cele mai apreciate unități de învățământ de acest nivel din oraș, fiind situată Bulevardul Nicolae Bălcescu, , la nr.28. Edificiul școlii s-a inaugurat în anul 1888 și are statut de monument istoric. Instituția de învățământ propriu zisă s-a înființată în anul 1867 prin deschiderea primei clase de fete. Școala a cunoscut un drum sinuos dar sigur în ce privește decizia de a sluji învățământului. Într-o vreme școala s-a mai numit Școala generală nr.1 dar și Școala generală I.C.Brătianu. În anul 1882 se adaugă și clase de băieți, devenind școală “de fete și de băieți”. 

Inițial cursurile s-au desfășurat într-o casă închiriată pe locul unde se află astăzi Casa Căsătoriilor, iar construcția școlii, proiectată de arhitectul Cerchez, a începută în anul 1886 și s-a definitivat după zece ani. Construită pe un teren cumpărat de primărie, planul clădirii, în stilul epocii cuprindea un corp principal, cu două nivele, despărțit la mijloc și curte, o parte fiind pentru fete și cealaltă pentru băieți, precum și două construcții anexe, locuință pentru directori, construite ulterior. Noul local ctitorit și sfințit în toamna lui 1888  situează școala într-un plan edilitar gospodăresc deosebit, demonstrând celor de atunci importanța instruirii și educației asupra modernizării României de la sfârșitul veacului al XIX-lea. 

În anul 2002 școala a primit denumirea onorifică de “Căpitan aviator Mircea T. Bădulescu” (1 noiembrie 1917 – 19 iunie 1967) cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la nașterea acestui as al aripilor românești. Ilustru aviator militar, Mircea T. Bădulescu a văzut lumina zilei la Buzău și tot aici, în această școală s-a instruit și educat. A fost pilot de război, comandant de escadrilă, erou al celei de-al II-lea război mondial. El a fost foarte apreciat pentru stăruința de a fi un foarte bun luptător, curajos, tenace, cu mult spirit de sacrificiu. Pentru faptele sale de arme a primit cele mai înalte decorații de război între care “Ordinul Mihai Viteazul”, pe care îl primeau doar luptătorii remarcați prin vitejie în confruntarea cu inamicul, “Ordinul Virtutea Aeronauticii” cu spada, “Crucea de Fier”, clasele I și a II-a.

****

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/10/bavikhove-olanda.html

 

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->