Școala „Viticultura”, denumire actuală Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” este o veche și prestigioasă instituție de învățământ agricol din municipiul Huși, județul Vaslui, ce este situată pe Strada Mihail Kogălniceanu, nr. 17. Actualul învăţământ agro-industrial, adevarată pepiniera pentru agricultură din Romania, a apărut odată cu primele începuturi ale şcolii românesti. Primele cursuri de agricultură din România s-au predat la Colegiul Sf. Sava din Bucureşti (1833) şi la Seminarul Veniamin Costache din Iaşi (1842). Prima şcoală superioară de agricultură s-a infiinţat in anul 1855 la Pantelimon, lânga Bucureşti , sub denumirea "Institutul de agricultură de la Pantelimon ". Mai târziu in anul 1859 şcoala s-a mutat la Herastrau, schimbându-şi denumirea în "Școala centrala de agricultură şi silvicultura". Bazele dezvoltării învatamantului agricol, ca şi a întregului învăţămant agricol, ca şi a întregului invăţămant general, au fost puse prin Legea Instrucţiunii din 1864, care la art. 207 prevede infiinţarea a 3 şcoli de agricultură care să cuprindă şi ferme model pentru iniţierea practicii agricole. În anul 1883 odată cu înfiinţarea Ministerului Agriculturii se stabilesc, prin lege, tipurile de şcoli agricole din România și apar primele la: Strehăreți (lângă Slatina), Roman și Armășești (Ialomița). O etapă nouă în dezvoltarea învăţământului agricol a început în anul 1908, când se aplică "Legea invăţământului agricol" din 1901 (elaborată de Spiru Haret cu colaborarea altor mari invăţaţi din ţară). Prin aceasta se înfiinţeaza şi 3 noi şcoli agricole, horticole, viticole, prin care şi şcoala de viticultură de la Huşi (1908). Liceul agro-industrial Huşi provine din vechea şcoala de viticultură, a cărei bază didactico-materială şi de practică a folosit-o şi dezvoltat-o în permanenţă.

În cursul evoluţiei sale s-a mai unificat cu Şcoala profesională de mecanici agricoli, în anul 1970, cu Liceul de industrie alimentară, în anul 1975, provenit la rândul său din liceul teoretic " M. Kogălniceanu " (în 1974).  În acelaşi timp, i s-au acordat investiţii ce au completat necesarul de spaţiu în raport cu numărul elevilor ce-i avea de şcolarizat, precum şi o dotare corespunzătoare în laboratoare şi cabinete. Şcoala “Viticultura” din Huşi, a fost infiinţată la 15 ianuarie în 1908. Locul unde a luat fiinţă este aşezat în Fundătura Broştenilor în apropiere de gară, într-un minunat cadru natural. Înfiinţarea ei se datorează, desigur, necesităţii de cadre de viticultori, precum şi datorită unor persoane cu idei largi care au înţeles cerinţele vremii. De la început denumirea şcolii de la Huşi a fost: Şcoala elementară de viticultură şi dogărie, iar apoi Şcoala inferioară de viticultură "Dimitrie Cantemir", fiind echivalentă cu 4 clase de liceu. În anul 1919, în conformitate cu Decretul nr. 4722 din 10 noiembrie, Şcoala viticolă din Huşi ca şi celelalte şcoli agricole din ţară, au trecut de la Ministerul Instrucţiunii la cel al Agriculturii, având în prezent o dublă subordonare.

În perioada 1922-1938 s-a construit aripa din spatele clădirii mari, formată din subsol, parter, etaj, construcţie care a fost terminată pe ziua de 26 octombrie 1924. Astfel s-au creat condiţii de şcoalarizare pentru 100 elevi. În anii 1942-1943 s-a construit clădirea ce cuprindea un laborator şi locuinţa pentru director, astăzi muzeul viticol. Incepând cu anul 1944 şi până în anul 1977 şcoala a trecut prin mai multe etape de dezvoltare si structurări. Aplicarea reformei agrare din anul 1945, a impus restructurarea învăţământului agricol şi aşezarea lui in concordanţă cu noua etapă de dezolvatare a ţării noastre. Legea pentru organizarea învăţământului agricol din 1947 a constituit o prefaţă la marea reforma a învăţământului din 1948. În baza acestei legi, în anii 1947-1949, şcoala funcţionează ca Liceu Tehnic Viticol, iar din 1949 primeşte denumirea de Şcoala Medie Tehnică Viticolă, sub care profil a funcţionat până în 1955. Din anul 1955 funcţionează ca Şcoală profesională de ucenici şi maiştri viticultori. În acest timp învăţământul a luat un caracter realist-ştiinţific, fiind strâns legat de producţie.Şcoala profesionala viticolă funcţionează până în anul 1962 când se restructurează în Şcoala tehnică agricolă cu două profile : horticultură şi contabilitate şi merceologie agricolă. În anul 1966 şcoala se transformă în liceu agricol, cu trei profile : horticultură, contabilitate şi îmbunătăţiri funciare, iar din anul 1974 prin unificare cu liceul de industrie alimentară, devine liceu agro-industrial, având şi profil de industrie alimentară.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/03/montay-franta_6.html

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->