Prima școală din Odorheiul Secuiesc a fost înființată de către iezuitul Gergely Vásárhelyi, care a ajuns la Odorhei prin anul 1593 – era o școală cu clase primare și clase de gramatică.
Din cauza tensiunilor sociale și politice ale anilor următori, iezuiții s-au retras din oraș iar școala a fost închisă. Pe la anul 1660, după un alt val de tensiuni sociale și interconfesionale, s-a construit o nouă școală, lângă clădirile Parohiei Sfântul Nicolae, unde a funționat vreme de 200 de ani un gimnaziu cu 8 clase și cu internat. Acesta, însă, a devenit cu vremea insuficient pentru nevoile educaționale ale orașului. Drept pentru care, la sfârșitul secolului 19, a început construcția unei noi școli, pe baza donațiilor oferite de satele din jurul orașului. Câțiva ani mai târziu, Statusul Romano-Catolic a inițiat un concurs de proiecte privind construcția noii școli, care a fost câștigat de arhitectul Sándor Pápai. Acesta a ridicat clădirea de astăzi, pe 4 nivele, în stil eclectic secesionist, alături de către constructorii
János Spáda și Király József . Clădirea a fost finisată și inaugurată în anul 1910. Astăzi este monument istoric. Ca fapt divers, fațada a fost acoperită cu faianță smălțuită, realizată la Şcoala Profesionala de Prelucrare a Pietrei şi Lutului din Odorheiul Secuiesc. În trecut denumit “Gimnaziul Principal Romano-Catolic”, liceul a purtat în perioada comunistă numele “Dr. Petru Groza”, iar azi poartă numele scriitorului maghiar Tamási Áron, care a studiat aici chiar de la înființarea Liceului, în 1910.
Liceul Romano-catolic (astăzi Liceul Teoretic „Tamási Áron”) funcționează în noua clădire (str. Baróti Szabó Dávid, nr. 32), ridicată în stil secesionist în perioada 1909-1910. Școala este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase instituții, în care se desfășoară activitate de învățământ încă din anul 1593. La început a fost colegiu catolic. Astăzi este un liceu teoretic, dar în care, pe lângă clasele liceale, funcționează și clase primare și clase gimnaziale. Tot în această școală se pregătesc viitoarele asistente medicale, scoala având un trecut bogat, sub forma unui învățământ postliceal. Atât la nivel primar, cât și la cel gimnazial există câte o clasă pentru fiecare nivel. „Cei mici” își desfășoară activitatea într-o clădire separată, pe str. Școlii nr.1, în fosta clădire a Mănăstirii Romano-Catolice. În clădirea principală învață elevii de la clasele liceale. La fiecare nivel din ciclul liceal avem câte 5 clase: o clasă de matematică- informatică, una de științele naturii ( engleză bilingv), una de științele naturii, una de filologie și una de teologie romano-catolică. Școala are internat și o cantină proprie. Internatul asigură cazarea a 120-130 de elevi, în fosta clădire a școlii, din Piața Márton Áron, nr.4. Școala postliceală de asistente funcționează cu câte două clase paralele pe nivel. Orele de teorie se desfășoară în clădirile școlii, iar cele de practică în clădirea spitalului municipal. În instituția noastră predau mai mul de 50 de pedagogi, profesori cu o experiență bogată, marea majoritate având gradul didactic I. Rezultatele muncii lor se pot vedea atât la olimpiadele și concursurile școlare, la examenele naționale, cât și la facultățile și la universitățile unde îți continuă studiile foștii elevi ai școlii.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/tableta-cu-stiri-neconventionale-70.html
Răspunsuri