Dâmbovicioara este o comună din județul Argeș, care include și satele: Ciocanu și Podul Dâmboviței. Comuna se află la marginea nord-estică a județului, la limita cu județul Brașov, la poalele Munților Pădurea Craiului, pe culoarul Rucăr-Bran, în bazinul hidrografic al râului Dâmbovicioara, cuprinzând inclusiv punctul de vărsare al acestei ape în Dâmbovița.
Comuna este străbătută de șoseaua națională DN73 care leagă Piteștiul de Brașov. La recensământul populației din anul 2011 comuna număra 943 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 1066 locuitori), dintre care: români – 98,83% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei argeșene Dâmbovicioara astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 97,03%, creștini după evanghelie – 1,59% și restul – nedeclarată sau altă religie.
Comuna s-a înființat în anul 1931, în cadrul județului Muscel cu satele Dâmbovicioara și Ciocanu. Până atunci satul Dâmbovicioara a aparținut comunei vecine Rucăr. Din anul 1968 face parte din județul Argeș.În comuna Dâmbovicioara se află situl arheologic de interes național al așezării romane (secolele al II-lea–al III-lea e.n.) de la Podu Dâmboviței (aflat la 1,5 km nord de sat); și Cetatea Oratea (mijlocul secolului al XIV-lea) din Dealul Sasului, monument istoric de arhitectură de interes național. Tot de interes național sunt considerate și șase cruci de piatră, din care una din secolul la XVIII-lea în satul Ciocanu, pe drumul spre Șirnea și celelalte cinci (datate respectiv 1692, 1710, 1711, 1711 și secolul al XVIII-lea) în zona satului Podu Dâmboviței. În rest, alte trei obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor de interes județean ca monumente de interes local. Două dintre ele sunt clasificate ca monumente de arhitectură și se află în Podu Dâmboviței: podul lui Brâncoveanu (1711) și biserica „Sfinții Împărați” (1940). Un al treilea este o altă cruce de piatră (1815) aflată în sud-vestul satului Ciocanu. Recent localitatea a fost declarată stațiune turistică de interes național.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2013/07/neustadt-baden-wurttemberg-germania.html
Răspunsuri