Ocna Șugatag, în limba maghiară – Aknasugatag, este o comună în județul Mureș, care include și satele: Breb, Hoteni și Sat-Șugatag. Localitatea Ocna Șugatag este situată în Depresiunea Maramureș, la poalele munților Țibleș și Gutin (munți tineri vulcanici), pe DN 18 , la o distanță de 20 km de municipiul Sighetul Marmației.

Prima atestare documentară a localități parvine din anul 1355. Istoria acestor sate este strâns legată de exploatarea sării. La sfârșitul secolului al XIV-lea se trece la o exploatare permanentă a sării, în cadrul unor ocne organizate prin "Cămara Regală a Sării". Din 1489 este atestată existența ocnei Paul Silvestru si a grupului de mine Ana-Iuliana și Elisabeta, care aparțineau domeniului regal. Ocne propriu-zise de sare au apărut începând cu anul 1777. Datorită dezvoltării industriei de exploatare a sării, statul habsburgic a adus la Ocna Șugatag mineri specializati, germani, polonezi, maghiari și cehi.

Documente atestă funcționarea între anii 1799-1822 a ocnei Bogdan, între anii 1802-1853 a ocnei Mihai (unde sarea era mai curată), iar din anul 1921 a ocnei Dragoș. În anul 1896 la Ocna Șugatag erau deschise un număr de 3 ocne (active sau inactive). În documentul din 1355 se pomenește de existența, în marginea dinspre Ocna Șugatag, a unui drum care ducea la ocnele de sare, folosite de maramureșenii care veneau aici să se aprovizioneze cu sare.  

La recensământul din anul 2011 comuna număra 3853 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 4207 locuitori), dintre care: români – 85,9%, maghiari – 7,78%, romi – 2,1% și restul – necunoscută sau altă etnie. Componența confesională a comunei maramureșene Ocna Șugatag astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 71,21%, romano catolici – 9,08%, greco catolici – 9,295, baptiști – 1,53%, martorii lui Iehova – 3,16% și restul – nedeclarată sau altă religie.

Atracțiile turistice ale comunei sunt:

  • Biserica de lemn din satul Breb
  • Biserica de lemn din satul Hoteni
  • Biserica de lemn sin satul Sat-Șugatag
  • Biserica de lemn din satul Ocna Șugatag
  • Băile sărate din satul Ocna Șugatag
  • Rezervația naturală "Lacul Morărenilor”, din satul Breb (20 ha)
  • Rezervația naturală "Pădurea Crăiasa", din satul Ocna Șugatag (44 ha)
  • Izvoarele minerale clorosodice
  • Tăurile de la Hoteni

Datorită izvoarelor minerale cloro-sodice și lacului sărat (format prin prăbușirea unor mine vechi de exploatare a sării), localitatea Ocna Șugatag este și stațiune balneară. Este important de știut că în această comună s-a născut viitoarea  actriță de teatru și film – Marga Barbu (1929  - 2009).

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/08/bystrzyka-klodzka-polonia.html

   

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->