Soveja este o comună din județul Vrancea formată din satele Dragosloveni
(reședința) și Rucăreni.Comuna se află în zona montană din nord-vestul județului, la limita cu județul Bacău, în zona cursului superior al râului Șușița, fiind traversată de șoseaua națională DN2L, care o leagă spre sud de Tulnici și spre sud-est de Câmpuri, Răcoasa, Stroane, Panciu și Mărășești.
La recensământul din anul 2011 comuna număra 2159 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002 – 2725 locuitori), dintre care: români – 96,4% și restul – necunoscută sau altă etnie.
Componența confesională a comunei vrâncene Soveja astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 96,43% și restul – nedeclarată sau altă religie. În anul 1950, comuna făcea parte din raionul Panciu din regiunea Putna, apoi (după 1952) din regiunea Bârlad și (după 1956) din regiunea Galați. În anul 1968, comuna a trecut la județul Vrancea.
Localitatea Soveja era pe vremuri o foarte solicitată stațiune balneoclimetrică. Recunoscută ca având cel mai ozonat aer din România, prin pădurile de brazi şi pini ce o înconjoară, Soveja era locul ideal pentru tratamentul silicozei şi al altor afecţiuni respiratorii.
În comuna Soveja se află fosta mănăstire Soveja, monument istoric de arhitectură de interes național, ridicată în anul 1654 de Matei Basarab, din care se mai păstrează biserica „Nașterea Domnului”, turnul clopotniță și fragmente din zidul de incintă.
Un alt monument de interes național din comună este mausoleul eroilor din primul război mondial, datând din anul 1929 și clasificat ca monument funerar sau memorial.
În rest, în comună mai există două obiective incluse în lista monumentelor de interes județean ca monumente de interes local. Unul este clasificat ca monument memorial sau funerar — cimitirul ostașilor germani aflat la marginea mănăstirii. Celălalt este un sit arheologic aflat la sud-est de satul Dragosloveni și care cuprinde urmele unor așezări din eneolitic (cultura Cucuteni faza A), Epoca Bronzului și perioada Latene (cultura geto-dacă).
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2015/01/savona-italia.html
Răspunsuri