Emblematicul edificiu din centrul municipiului Caransebeș, județul Caraș-Severin, ce poartă numele Philipphof - mai puțin cunoscut îndeobște, deși reînscris pe frontispiciul clădirii de aproape zece ani – domină piața centrală a orașului încă din secolul al XIX-lea. Ansamblul format din cele două clădiri alăturate a fost construit în anul 1876 de către farmacistul Philipp Jakob Müller, care i-a dat numele după al său, mot-a-mot Philipphof însemnând în germană Curtea Philipp. Scopul construcției a  vizat atât nevoia directă a proprietarului de a găzdui farmacia și locuința acestuia, cât și a reprezentat o investiție imobiliară aducătoare de venit suplimentar din  închirierea generosului spațiu comercial de la parter și a locuințelor de la etaj.

Ambele clădiri au fost construite în stil eclectic în care elementele de baroc târziu se îmbină cu decorațiunile de inspirație renascentistă ale fațadelor, dintre care se evidențiază cornișa continuă pe tot ansamblul, ancadramentele ferestrelor, rezalitul central al etajului clădirii din dreapta precum colțul rotunjit al acesteia. Intrarea farmaciei era decorată și flancată de statuile personajelor mitologice Hygieia și Panaceea. Acestea au dispărut după trecerea imobilului în proprietatea statului. Ansamblul de clădiri este clasificat în prezent ca monument istoric de interes județean.Denumirea comercială a farmaciei Müller a fost pe tot parcursul existenței sale „Salvator” (însemnând „Mântuitorul” în limba latină), până la naționalizarea ei în anul 1948, după care a devenit farmacie de stat. După căderea regimului comunist, farmacia s-a privatizat iar actualmente aparține firmei Danafarm SRL. La parterul clădirii din dreapta, cea care poartă numele ansamblului pe frontispiciu, a ființat o vreme un restaurant apoi cafeneaua „Central”. După etatizarea imobilului, în timpul regimului comunist, aici a funcționat librăria „Ion Creangă”. După 1990 spațiul a găzduit magazine cu produse diverse, în prezent  aici găsindu-se magazinul „Centrum” ce vinde textile, cosmetice, produse electrocasnice și de menaj.

Întregul ansamblu de clădiri a fost renovat de noul proprietar în anii 2008-2009, deoarece întreținerea imobilului a fost precară în timpul în care a fost deținut de către stat. Cu ocazia lucrărilor de renovare, la rugămintea descendenților lui Philipp Jakob Müller, pe fațada superioară a edificiului, s-a restaurat inscripția inițială PHILIPPHOF, în memoria celui care a îmbogățit aspectul arhitectural al orașului cu această frumoasă clădire.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/09/monede-euro-de-colectie-belgia-2.html

     

 

 

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Topics by Tags

Monthly Archives

-->