Delfinariu din Constanța este un bazin acvatic acoperit în care sunt crescute, studiate și dresate specii ale faunei marine. In Marea Neagra traiesc trei subspecii de delfini, si anume: marsuinul, delfinul comun si afalinul. Delfinariul Constanta a gazduit in bazinele sale toate cele trei specii de delfin din Marea Neagra. Primii au fost marsuinii (Phocoena phocoena relicta) si delfinii comuni (Delphinus delphis ponticus), iar in urma cu aproape 20 de ani au fost adusi si afalinii sau delfinii mari cum mai este numita specia Tursiops truncatus ponticus, din care face parte si Mark, veteranul si totodata vedeta actuala a Delfinariului. Copiii de atunci, adultii de astazi, isi mai amintesc poate, ca primul delfin prezentat ochilor curiosi ai publicului, a fost Harley - un exemplar din specia Phocoena ce a fost dresat in bazinul central al Acvariului. 

Delfinariul constantean a fost in decursul existentei sale si o gazda primitoare pentru pinguini - primul exemplar de acest gen a fost pinguinul Boby, care s-a acomodat foarte bine, intentiile noastre fiind ca si in viitor sa repetam experimentul. Din 1995, Delfinariul are noi vedete: doua exemplare de leu de mare (Otaria byronia) John si Lorry, originari de pe coastele Americii de Sud. Delfinariu constantean are din anul 2005 o noua "haina". Procesul de reabilitare si modernizare a celor doua incinte: bazinul in aer liber si bazinul acoperit a transformat vechile cladiri in unele noi, apropiate de standardele europene. Inca de la intrare, schimbarea este evidenta, de la arcada cu doi delfini "luminosi" care te intampina primitori, pana la cladirea rosie, vie, atractiva. La Delfinariu, cei care le sunt alaturi zi de zi, sunt bine diferentiati ca pregatire si atributiuni, de la preparatorii de hrana, dresori, muzeografi biologi, pana la medic veterinar si personal tehnic de intretinere a echipamentelor. 

Munca dresorilor este frumoasa dar si dificila. Ei sunt cei care lucreaza cu animalele, le hranesc, le sunt alaturi atunci cand sustin demonstratii in public, ajuta la tratarea lor, iar cand este nevoie participa la salvarea delfinilor esuati. Tot ei sunt si cei care intretin curatenia bazinelor in care sunt gazduite animalele. Langa dresori sunt biologii muzeografi. Ei sunt specialistii, cei care cunosc anatomia, fiziologia, ecologia si etologia acestor animale. Specialistii sunt cei care au grija sa se asigure pentru animale conditiile optime de viata, cat mai apropiate de cele din mediu natural. Latura de muzeologie este cea care valorifica colectiile muzeului fiind veriga de legatura intre acestea si public. 

Medicul veterinar supravegheaza starea de sanatate a animalelor si prescrie, la nevoie tratamentele adecvate. Fara a fi vazuti de vizitatori, personalul tehnic si administrativ are un rol foarte important in angrenajul acestei adevarate "uzine vii" care este Delfinariul. In ultimii ani, un accent deosebit se pune le nivel international pe conservarea si protejarea delfinilor, crearea conditiilor optime in bazine si cresterea natalitatii in captivitate a exemplarelor existente, in defavoarea capturarii exemplarelor sanatoase din mediul natural.Delfinariul se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Constanta atat in sezonul estival, cat si in extra sezon. Alaturi de Planetariu, Observatorul Astronomic si Microrezervatie, Delfinariul face parte din frumosul si interesantul Complex Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, situat la intersectia bulevardului Mamaia cu strada Soveja. Delfinariul a fost inaugurat pe data de 1 iunie 1972, reprezentand la acea vreme primul muzeu de acest gen din Romania si din sud-estul Europei.

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/2014/11/albatana-spania.html

     

Trebuie să fii membru al Cronopedia ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Cronopedia

Voturi 0
Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

Acest răspuns a fost șters.

Topics by Tags

Monthly Archives

-->