Fântâna Bodor, în limba maghiară - Zenélő kút sau Bodor-kút, denumire alternativă – Fântâna Cântătoare, a fost un pavilion cu cupolă construit pentru fântâna din piața centrală a municipiului Târgu Mureș, de meșterul Peter Bodor, de fel din Sângeorgiu de Pădure, născut în anul 1788. În piața centrală a orașului a existat până în anii 1800 o fântână care s-a defectat. După uzanțele vremii s-a organizat o licitație pentru reconstruirea fântânii. Cele mai frumoase proiecte prezentate au fost semnate de Peter Bodor, care între anii 1820 – 1822 a și finalizat lucrarea. Mărind bazinul de apă a asigurat o rezervă de apă și pentru cazuri de incendii. A construit un pavilion mic acoperit de o cupolă în vârf cu o statuie a lui Neptun cu tridentul în mână, care rotindu-se încet indica trecerea timpului. Un mecanism ascuns de asemenea sub cupolă servea muzica din șase în șase ore. Legenda spune că pe timp frumos muzica se auzea cu claritate la mare distanță. Fântâna a fost admirată nu doar de localnici, dar și de vizitatori până în anul 1836, când în urma unui viscol a căzut cupola, iar mecanismele ascunse sub ea s-au defectat iremediabil. Nemaigăsind meșter care s-o repare pentru păstrarea tradiției o perioadă muzicanți angajați de consiliul orășenesc cântau la fântână. Fântâna fiind iremediabil defectată, în anul 1911 a fost demolată. Primarul Gyorgy Bernady intenționa să construiască un teatru pe locul Fântânii Cântătoare. Din inițiativa lui Domokos Teleki municipalitatea Budapesta a aprobat realizarea unei copii a Fântânii Cântătoare și amplasarea ei pe o insulă dunăreană. După planurile lui Andor Pall și Gyula Janko, între anii 1935 – 1936 s-a realizat copia și s-a amplasat pe Insula Margareta. Și aceasta a fost distrusă în cel de-al doilea război mondial, dar restaurată în anii 1954 și 1997. Fântâna are un mecanism care redă melodii medievale.
În anul 2007 Consiliul Local municipiul Târgu Mureș a adoptat hotărârea de a reamplasa copia Fântânii Cântătoare în Piața Trandafirilor din centrul orașului, însă nici până astăzi nu a fost reconstruită. Replica pe care consilierii au aprobat-o va fi la o scala mai redusa fata de original iar dimensiunile orientative vor fi de 7,30 m inaltime si 5,00 m latime. “Fantana muzicala” va fi inconjurata de un pavaj ornamental care va imbunatati aspectul estetic al centrului orasului.
În anul 2018, la Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure a fost amenajată o expoziție permanentă în amintirea lui localnicului Peter Bodor. În cadrul proiectului a fost realizată macheta Fântâni Cântătoare la scara 1 la 15.
Patronat de către familia Zejk, Peter Bodor a frecventat Colegiul reformat din Târgu-Mureş, după care şi-a completat studiile la Politehnica din Viena. După terminarea studiilor el s-a întors în oraşul, unde prima lui lucrare a fost reprezentată de ridicarea unui pod peste râul Mureş pentru care, ca material de construcţie, a folosit în mod exclusiv lemnul. Podul a funcţionat aproape un secol, apoi a fost înlocuit de unul metalic. Celelalte lucrări ale meşterului, cum ar fi scările care duc în turnul bisericii din cetate sau orga bisericii din Chibed, sunt folosite şi azi. Se presupune că tot el a pictat frescele (aplicate pe zid uscat prin metoda aşa zisa al-secco) din interiorul bisericii catolice din Gherla. Totuşi, cea mai faimoasă lucrare al lui Bodor Péter a fost fântâna cântătoare din piaţa oraşului nostru.
Tradiţia populară a făcut din Bodor o figură misterioasă, afirmându-se că înainte de a fi executat el a cerut să fie lăsat să coboare în fântâna lui, şi atunci el însuşi a luat o piesă mică, fără care mecanismele acestuia nu mai puteau funcţiona. Toate acestea însă sunt pure fabulaţii, Bodor aflându-se în acea perioadă la Cluj, condamnat la închisoare pentru falsificare de bancnote şi participare la revoluţia din 1848 -1849.
http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/04/buk-polonia.html
Răspunsuri